Home » Flygindustrin » Simon Ericson: BRA – en allt större kraft på den svenska inrikesmarknaden

Simon Ericson: BRA – en allt större kraft på den svenska inrikesmarknaden

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

En nyligen gjord sammanställning visar att BRA är det flygbolag som erbjuder flest flygavgångar till sju destinationer man flyger till och där ytterligare flygbolag även trafikerar, förutom på en linje. BRA växer sig alltså allt starkare på den svenska inrikesmarknaden, men allt är dock inte guld och gröna skogar med en flygplansflotta som åldras allt mer utan någon ersättare och en hjord av tekniska problem med ATR-flygplanen.

BRA är det flygbolag som flyger till flest inrikesdestinationer i landet, totalt 17 stycken. Det gör då även att BRA har det största linjenätet i Sverige där Bromma agerar hubb. Av de 17 destinationerna finns det två destinationer som trafikeras säsongsvis, Mora samt Norrköping.

I en ny sammanställning visar BRA att man på åtta inrikeslinjer, som även andra flygbolag trafikerar, från Stockholm är det flygbolag som erbjuder flest avgångar. BRA erbjuder flest avgångar på såväl stora inrikeslinjer som Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö men också på något mindre linjer som Stockholm-Ängelholm/Helsingborg och Stockholm-Kalmar. Förutom inrikeslinjerna flyger BRA även på fyra utrikeslinjer. Under sommaren flyger man mellan Visby och Helsingfors, och året runt flyger man Umeå-Helsingfors och Bromma-Helsingfors på uppdrag av Finnair. Dessutom flyger BRA även under sommaren mellan Växjö och Berlin som är en flyglinje som både lockar svenskar att åka till den tyska huvudstaden och ger tyskar en väg direkt in i Småland.

Men allt är inte bra hos BRA. Flygplansflottan är faktiskt ett stort frågetecken för stunden. Under hösten har man skrotat planerna på att ersätta de åldrande Avro-flygplanen med Airbus A220-flygplan, tidigare Bombardier CSeries, och innan årets slut ska ett beslut tas om vilken ny flygplanstyp det blir istället. Det finns idag mycket som talar för att det blir Airbus som ersätter Avro-flygplanen och då A319-versionen. Dock finns problemet med Brommas korta start- och landningsbana på drygt 1 600 meter, men idag flyger redan Brussels Airlines till Bryssel med Airbus A319-flygplan från Bromma.

I dagens BRA-flotta finns förutom elva Avro-flygplan även 14 stycken ATR 72-500/600. ATR-flygplanen har dock den senaste tiden haft tekniska problem som fått till följd att flertal flygningar fått ställas in under november och början december.

ATR-flygplanen är ett ekonomiskt alternativ jämfört med de bränsletörstiga Avro-flygplanen, men det innebär också en längre flygtid med turbopropflygplanet jämfört med Avro. Detta har BRA fått erfara är viktigt för passagerarna den hårda vägen. BRA satte in ATR-flygplan på nästintill samtliga avgångar mellan Umeå och Stockholm, och med det förlängdes flygtiden från en timme till en timme och 25 minuter. Det gjorde att passagerarsiffrorna sjönk och fler valde SAS och Norwegian mellan Umeå och Stockholm. Därför gör BRA en rockad under början av nästa år då man åter sätter in Avro-flygplan på ett flertal dagliga avgångar. Samtidigt flyttas en av två ATR:er på Umeå-Bromma till Ängelholm som med det får tre flygplan på den nordvästskånska basen som även är underhållsbas för BRAs ATR-flotta.

Men med Bromma som, rustas upp med både ny avgång- och ankomsthall, hubb i BRAs linjenät och med partnern Finnair som gör att man kan nå hela världen via Bromma och Helsingfors har BRA bra möjligheter för en ljus framtid, men man måste först få rätt på sin flygplansflotta både, den nuvarande med strulande ATR:er och framtida.

Simon Ericson
flyg24nyheter


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.