Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Historien återupprepar sig på Gotland

Simon Ericson: Historien återupprepar sig på Gotland

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

Gotlandsplanet är namnet på ett nytt virtuellt flygbolag som ska konkurrera med SAS och BRA på flygningar mellan Gotland och Stockholm. Personerna bakom Gotlandsplanet är samma som en gång i tiden skapade Gotlandsflyg och syftet idag är precis det samma som för 17 år sedan.

Visby Airport har sett ett minskat antal resenärer på flygresor mellan Gotland och Stockholm under året. Samtidigt har biljettpriserna ökat och därför menar personerna bakom Gotlandsplanet att det behövs en ny aktör på flygsträckan för att sänka priserna och få fler att flyga. Historien upprepar sig alltså på Gotland då det var samma visa för 17 år sedan när Gotlandsflyg såg dagens ljus för första gången.

Personerna bakom Gotlandsplanet är samma som när Gotlandsflyg startades, Michael Juniwik och Pigge Werkelin, som i och med det lade grunden för det som idag är BRA och som man nu ska konkurrera med. Förutom Juniwik och Werkelin står stora delar av den gotländska besöksnäringen bakom satsningen med Jonas Henning VD på Gotland Sports Academy i spetsen. Dessutom är den tidigare VD:n för Blekingeflyg Jens Harrysson med i projektet.

Tanken med det virtuella flygbolaget är erbjuda flygresor till Stockholm helst under våren år 2019 men senast under hösten samma år. Det är idag oklart om Gotlandsplanet kommer att hyra in ett flygplan enligt ett wet-lease avtal från ett annat flygbolag, eller köpa flygstolar hos de befintliga operatörerna SAS och BRA som är ett annat alternativ som lyfts fram. Dock har Gotlandsplanet sagt att man vill flyga till Bromma och där det endast BRA som är ett alternativ. Enligt Gotlandsplanet flyger SAS och BRA med en kabinfaktor på 70 procent till Stockholm vilket innebär att det finns kapacitet kvar att fylla ut.

Det hade kanske också varit det bästa. Att hyra in sig hos befintliga operatörer som innebär att både de befintliga operatörerna (SAS och BRA i detta fallet) får en bättre ekonomi på linjen i fråga då man säljer flygbiljetter till Gotlandsplanet. Gotlandsplanet i sin tur slipper stora kostnader för wet-lease avtal och slipper fylla ett helt flygplan och kan endast köpa in de flygstolar som det finns en efterfrågan på.

Risken med Gotlandsplanet är dock att dagens resenärer mellan Visby och Stockholm flyttas runt och sprids ut på tre flygbolag istället för två vilket inte är bra för någon då passagerarsiffrorna blir sämre och med flygbolagens ekonomi på linjen. Det skulle däremot kunna gå i en annan mer positiv riktning där Gotlandsplanet gör som Gotlandsflyg gjorde för 17 år sedan och lockar fler att ta flyget till Stockholm genom bland annat billigare flygbiljetter som i sin tur tvingas SAS och BRA att följa efter vilket gynnar resenärerna.

Förutom dagens trafik till Stockholm från Visby Airport har det tidigare funnits ett flygprojekt med namnet Rauk Air på Gotland som skulle flyga från Bunge flygfält på norra Gotland till Stockholm Bromma. Rauk Air blev dock kortvarigt då det startades år 2011 för att sluta att existera tre år senare. Inriktningen på det projektet var däremot något annat än den vanliga flygtrafiken från Visby Airport. Rauk Air skulle flyga då det fanns en efterfrågan och resenärerna kunde boka flygningar till precis den tiden man ville. Intresset var stort till en början och fem piloter turades om att flyga en tvåmotorig Partenavia P68 som hade plats för fem passagerare.

Det ska bli mycket intressant att se om Gotlandsplanet får tillräckligt med luft under vingarna för att komma igång med biljettförsäljningen och så småningom själva flygandet. Visby-Stockholm är en vältrafikerad flyglinje med svenska mått mätt och frågan är om det finns plats för ett flygbolag, virtuellt eller inte, ytterligare på sträckan. Kanske patriotiska gotlänningar som vill flyga lokalt kan bli nyckeln för Gotlandsplanet att lyckas. Det har i alla fall varit ett framgångskoncept förr på Gotland genom Gotlandsflyg som idag är BRA och som med alla sammanslagningar har tappat en del av sin lokala förankring vilket kan komma att kosta dem dyrt om Gotlandsplanet kommer igång med sin trafik.

Simon Ericson
flyg24nyheter


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.