Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Varumärket SAS – förstår flygbolaget hur starkt det är?

Simon Ericson: Varumärket SAS – förstår flygbolaget hur starkt det är?

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

SAS Scandinavian Airlines är kanske ett av de starkaste varumärken i Sverige när det gäller att flyga. SAS symboliserar trygghet, pålitligt och är något som alltid funnits för många av oss som lever idag. Kanske ärdet detta som gör att en så kallad SAS-effekt uppstår när flygbolaget öppnar upp nya destinationer i Sverige. Det senaste exemplet är Örnsköldsvik.

SAS grundades år 1946 när Svensk Interkontinental Lufttrafik, Det Danske Luftselskab och Det Norske Luftselskab bildade ett samarbetet för att flyga den interkontinentala trafiken. År 1951 hade även svenska AB Aerotransport gått in i samarbetet sedan tre år tillbaka och SAS-varumärket bildades. Idag, ungefär 70 år senare står samma varumärke, visserligen med en ny design några gånger på vägen kvar, stabilt i Skandinavien. I Sverige tror jag att SAS symboliserar trygghet, säkerhet och pålitlighet. Det tillsammans med det faktum att SAS “alltid” funnits för många gör varumärket till något av det starkaste som finns inom transporter i Sverige. Men utnyttjar och förstår SAS idag detta till fullo?

Ett exempel som visar på hur starkt varumärket är SAS intåg på Örnsköldsvik-Stockholm i år efter tio års frånvaro på linjen. Nextjet flög linjen sedan några år tillbaka och försökte att möta SAS turbopropflygplan, som flygs av Flybe, med jetflygplan, för att man visste vad det innebar att möta SAS på en flyglinje. Det blev dock endast en månad med två flygbolag på linjen då Nextjet gick i konkurs den 16 maj.

Men trots att endast SAS flyger Örnsköldsvik-Stockholm registrerar flygplatsen rekordsiffror efter rekordsiffror när det gäller antal passagerare. I juli ökade passagerarantalet på Örnsköldsviks flygplats med hela 72 procent jämfört med samma månad förra året. Samma visa har det varit sedan SAS började att flyga till Örnsköldsvik i april, 36 procent upp i april, 54 procent upp i maj och 45 procent upp i juni. Allt jämfört med respektive månad år 2017. Alla dessa uppgångar stavas troligtvis S A S. SAS erbjuder en bättre transferprodukt än Nextjet, men den största anledningen till att SAS drar så många nya passagerare är att de är just SAS.

Liknande situationer har uppstått tidigare, Visby-Arlanda och Linköping-Köpenhamn är två exempel. Visby-Arlanda flögs av Nextjet när SAS började att flyga året runt på linjen med ATR 72 som flygs av Flybe. Nextjet gjorde flera försök att tävla mot SAS, bland annat genom att lägga tidtabellen så långt ifrån SAS avgångar som möjligt, men det gick inte. På Linköping-Köpenhamn flög Nextjet och från närbelägna Norrköping flög DAT till Köpenhamn när SAS gjorde sitt inträde på marknaden år 2014. Här insåg både Nextjet och DAT att man inte kunde konkurrera och de båda flygbolagen lämnade linjerna innan SAS började.

En gemensam nämnare för linjerna där SAS gått in och tagit över totalt är att det är tunnare linjer som flygs med mindre flygplan som ATR 72 och CRJ 900 som tar 70 respektive 90 passagerare och flygs av underleverantörerna, Flybe, Regional Jet och CityJet. Det finns alltså en stor utvecklingspotential för SAS-flygningar med mindre flygplan på tunnare linjer på den svenska inrikesmarknaden. Det är främst de upphandlade flyglinjerna från Stockholm till Norrland som skulle må bra av varumärket SAS.

SAS skulle alltså kunna dominera på den svenska inrikesmarknaden och utnyttja sitt varumärke betydligt bättre än idag. Det hade även gjort susen för de regionala flygplatserna som inte har SAS-trafik idag med stigande passagerarsiffror genom SAS-effekten. SAS har perfekta flygplanstyper hos underleverantörerna Flybe, ATR 72-600 och CityJet Bombardier CRJ 900, för inrikesflygningar till främst Norrlands inland så som Arvidsjaur, Vilhelmina och Lycksele som idag är upphandlade av Trafikverket.

Ett starkare SAS på den svenska inrikesmarknaden skulle också öka flygbolagets attraktivitet för framtida innehav i SAS från de stora drakarna som exempelvis Lufthansa som tidigare nämnts som en tänkbar köpare till Skandinaviens flygbolag.

För det framtida svenska inrikesflyget är kanske SAS ett måste för att flyglinjer ska kunna finnas kvar, ett flygbolag (Nextjet) och en researrangör (Sparrow Aviation), har gått i konkurs inom en kort tidsperiod då konkurrensen blir allt tuffare på den svenska inrikesmarkanden från starka varumärken som SAS, BRA och Norwegian. Konkurser skapar en osäkerhet hos resenärerna som sprider sig när okända varumärken tar över flyglinjer, exempelvis Amapola Flyg som tidigare endast flugit post i det dolda.

Varumärket SAS tar bort osäkerhet och skapar istället trygghet och pålitlighet då det “alltid” funnits. Dock är SAS produkt ombord något helt annat att diskutera idag. Men varumärket SAS kommer för den breda publiken att alltid symbolisera trygghet, säkerhet och pålitlighet. Dock gäller det för SAS att förstå detta och utnyttja det till max.

Simon Ericson
flyg24nyheter


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.