Home » Flygindustrin » Norwegian tar sig an Brasilien – från UK och Argentina

Norwegian tar sig an Brasilien – från UK och Argentina

Det är inte lätt att hänga med i de geografiska svängar som tas i dagens flygindustri, till exempel detta med att Norwegian snart kommer att flyga till Brasilien från Storbritannien och Agentina. Om någon förutspått detta för tjugo år sedan hade denne säkert blivit betraktad som mindre pålitlig eller visionär bortom rimlighetens gräns.

En rapport om detta finns på AINonline (länk nedan). Det som har hänt är att trots åtta år av förhandlingar mellan Brasilien och EU har inget “Open Skies” avtal kunnat slutas. Istället har inviduella medlemsländer getts möjlighet att förhandla fram egna avtal, vilket några gjort och fler planerar att göra.

Förhandlingarna som startade 2010 avsåg förbättra flygförbindelserna mellan Brasilien och Europa, speciellt med tanke på de olympiska spel och fotbolls VM som man då såg fram emot. Politiska besvär (milt uttryckt) och förändringar i Brasilien har försvårat förhandlingarna och på senare tid har konkurrensfrågor samt rättigheter för Brasiliens flygbolag att flyga vidare efter första destination försvårat situationen (“Fight Freedom rights”).

Även om förhandlingar med individuella länder, till exempel Storbritannien, inte är klara har Brasliiens luftfartsmyndighet ANAC (Agência Nacional de Aviação Civil) redan godkänt rutter från Storbrittanien och Argentina för Norwegian (det är dock Norwegian UK det handlar om här). Det återstår för Norwegian att få en Air Operator Licence (AOC) i Brasilien, men detta är inte beroende av de förhandlingar som fortfarande pågår avseende Open Skies mellan Brasilien och Storbritannien.

Sedan länge är dagarna då varje land hade ett nationellt flygbolag borta, liksom dagarna då detta flygbolag var en nationell stolthet. Detta har vi vetat länge, men att det sedan skulle leda till att ett flygbolag med namnet Norwegian skulle flyga från sin bas i Buenos Aires till Brasilien var något som få av oss hade trott skulle hända. Vad kommer härnäst – inrikesflyg i Sverige med Azul Brazilian Airlines?

Länk till artikel:
Brazil Pushes Bilateral Open Skies Deals with EU Countries


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.