Home » Flygindustrin » Varför det inte går att ha fina saker i kabinen…

Varför det inte går att ha fina saker i kabinen…

Detta är kanske en nyhet som är så tråkig att skriva om att man borde undvika den, men det är viktigt att möta verkligheten som den är och då blir det nödvändigt att ta upp även mindre trevliga nyheter. Det handlar om det faktum att när flygbolag erbjuder nya och trevliga produkter ombord visar det sig ibland ekonomiskt ohållbart. Detta helt enkelt på grund av att en allt för stor andel passagerare stjäl dessa produkter. Detta är ett problem som många flygbolag har och försöker hantera på olika sätt.

Det är Briam Suners på sajten Skift.com som skriver om detta (länk nedan) och det är inte uppmuntrande läsning för oss om helst vill tro på mänsklighetens godare sidor. Problemet är störst i First och Business Class, vilka flygbolagen marknadsför med hjälp av kvalitetsprodukter, ofta i samarbete med kända varumärken. Eftersom en del av det som delas ut i dessa klasser är “konsumtionsvaror”, som till exempel välfyllda necessärer så ökar kanske frestelsen att ta även andra saker, som pyjamas, kuddar och filtar. För en del passagerare verkar det också ha blivit något av ett “samlarbeteende” med att ha produkter frpn många olika flygbolag.

Enligt en annan artikel från förra äret på boardingarena.com (länk nedan) har flygbolaget United gett instruktioner till sin kabinpersonal att de ska försöka stoppa åpassagerare som vill ta med sig filtar och kuddar. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort eftersom passgaerare som åker i premiumklasser ofta vet att de har betalt mycket och att försöka stoppa dem kan leda till konflikt. Sådana konflikter kan vara svåra att hantera för kabinpersonal eftersom klagpmål from så värdefulla passagerare ofta väger tungt om de når chefer inom flgybolag. Så det är en något komplicerad situation – att försöka hantera em växande kostnad för produkter som försvinner och därmed riskera konflikt med viktiga passagerare.

I artikeln på Skift påpekas dock att denna trend inte bara är negativ. Efter att produkter på flygplan under många år varit objekt besparings- och kostnadsåtgärder blev de i flera fall så dåliga att de blev stående skämt bland passagerare. Med produkter av högre kvalitet har flygbolag försökt få till en bättre upplevelse för sina passagerare, vilket blivit viktigt speciellt i kampen med lågkostnadsbolag. Att passagerare nu stjäl dessa produkter visar i alla fall att man delvis lyckats med den kvalitetshöjning man eftersträvat – annars skulle nog inte det finnas ett problem med att passagerare tar med sig produkter från flygplan.

Länk till artiklar:
Airline Upgrades Lead to a Purloined Pillow Problem
United Directs Flight Attendants to Stop Passengers From Stealing Pillows, Blankets


3 Comments

  1. Det är nog ett gammal, klassiskt problem. Många som samlat bestick osv från olika bolag. Gå in på Tradera så ser du sådant säljas…

    Jag tror hotell har lite samma problem…

    • Ja, det är nog sant men med bättre produkter kanske problemet ökar? Det är så jag förstår dessa artiklar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.