Home » Flygindustrin » Iron Maiden till Ronneby med Boeing 747?

Iron Maiden till Ronneby med Boeing 747?

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

Är man flygintresserad och gillar rockmusik, då har man chansen att slå två flugor i en smäll när rockbandet Iron Maiden nu fått tillstånd att landa på Ronneby Airport när bandet ska spela på Sweden Rock i sommar.
Rockbandet Iron Maiden ska spela på rockfestivalen Sweden Rock i år, och nu har Försvarsmakten godkänt att Iron Maidens turneflygplan, en Boeing 747 ”Jumbojet”, kan använda Ronneby Airport för att ta sig till rockfestivalen i början av juni. Detta efter en ansökan från Sweden Rock-arrangörerna.

I sommar kan Ronnebys flygplats ta emot sitt största flygplan någonsin när Iron Maiden nu fått tillåtelse att nyttja F17s område på flygplatsen för att parkera den Boeing 747 som rockbandets sångare, Bruce Dickinson, själv flyger. Att starta och landa på Kallinge-flygplatsen är inte några problem för en Boeing 747, men på de civila delarna av flygplatsen finns det inte plats för en jumbojet att parkera och därför har Försvarsmaktens godkännande om att upplåta plats till Iron Maidens flygplan varit nödvändig för att det hela ska kunna genomföras.

Det är dock inte klart att Iron Maiden kommer att flyga till Ronneby Airport när de ska spela på Sweden Rock den 7 juni. Enligt kommunikationschefen på Blekinge Flygflottilj, Jerry Lindbergh, som Blekinge Läns Tidning pratat med, har det inte kommit in någon förfrågan från flygplanets befälhavare, Bruce Dickinson, om att använda flygplatsen ännu, men tillstånd finns alltså om Iron Maiden beslutar sig för att flyga till Ronneby.

Iron Maidens Boeing 747 har fått smeknamnet Ed Force One och blir om den kommer till Ronneby Airport det största flygplanet som någonsin landat på Blekinge-flygplatsen. Det tidigare största flygplanet som landat på Ronneby Airport är Boeing C-17 som Flygvapnet använder i samarbete med ett antal andra länder. Ed Force One är en Boeing 747-400 med registreringen TF-AAK som ägas av det isländska flygbolaget Air Atlanta Icelandic. Jumbojeten har tidigare flugit hos Air France och är idag uthyrd från Air Atlanta Icelandic till Saudi Arabian Airlines.

Iron Maidens sångare Bruce Dickinson är en mycket flygintresserad person och äger Cardiff Aviation som är ett bolag som ägnar sig åt “aviation support” och MRO. MRO (Maintenance, Repair and Overhaul) innebär att man genomför underhåll och reparationer på flygplan, och förutom det ägnar sig Dickinsons bolag åt pilotträning samt olika typer av leasing av flygplan. Cardiff Aviation ligger på Royal Air Forces flygplats St Athan inte så oväntat strax väster om Cardiff. Dickinson själv har tränats i Cardiff Aviation inför Iron Maidens världsturné som sträckte sig från 2016 till 2017, för att kunna flyga bandet med “The Queen of the Skies”, Boeing 747.

Förutom att flyga när Iron Maiden är ute på turné, leveransflyger Dickinson även flygplan till flygbolag när de leasas ut via Cardiff Aviation. Ett exempel är afrikanska Air Djibouti som för två år sedan startade upp efter att legat på is sedan år 2002. Då levererade Dickinson som pilot Air Djiboutis första flygplan, en Boeing 737-400. Men det återstår att se om Iron Maiden med Bruce Dickinson bakom spakarna landar med “The Queen of the Skies” på Ronnebys flygplats inför Sweden Rock i juni. Något som dock skulle vara perfekt för den flyg- och rockintresserade.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.