Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Små flygplan på långa linjer

Simon Ericson: Små flygplan på långa linjer

Airbus och Boeings nya flygplansmodeller Airbus A321LR (Long Range), A321neo och Boeing 737 MAX tar lika många passagerare som sina föregångare, kortdistansflygplanen Airbus A320 och Boeing 737, och ser till utseendet nästa likadana ut. Men de har betydligt längre räckvidd vilket öppnar upp för spännande nya långlinjer där Airbus A321LR och Boeing 737 MAX med sina mindre antal stolar än de vanliga långdistansflygplanen, passar utmärkt. Detta är något som flygbolagen tagit fasta på och det har annonserats många nya långlinjer till USA:s östkust från Europa under året.

Senast i raden av flygbolag som ska börja flyga långlinjer med de mindre A321LR/A321neo och B737 MAX är isländska Primera Air som idag flyger från Norden till semesterdestinationer runt Medelhavet. Primera ska från och med nästa sommar flyga från Paris, Stansted-flygplatsen utanför London samt Birmingham, till Boston och New York i USA.

Vid första anblick känns det som en dålig affärsidé att gå in på linjer som London-USA och Paris-USA där det redan råder stentuff konkurrens. Men vad som gör Primeras intåg möjligt på dessa linjer är att de kommer flyga med Airbus A321neo, som tar färre passagerare än konkurrenterna vilket ska göra det lättare att fylla bolagets flygplan, samt minskar turn-around tiderna vilket innebär att flygplanen tillbringar mer tid i luften än på marken. Detta är något som ger Primera ekonomiska fördelar jämfört med konkurrenterna, med mindre stolar att fylla och mer tid i luften för flygplanen väljer man alltså ändå att gå in på en tuff marknad.

Primeras nya långlinjer från Birmingham är däremot något helt annat. Där börjar man flyga från en stad som inte haft många långlinjer tidigare trots att Birmingham är den andra största staden i Storbritannien mätt i antal invånare, endast efter London. Men det är just den relativa närheten till London som gör att flygplatsen fått kämpa för att få till stånd långlinjer. Primera går in på en marknad där underlag borde finnas för flygningar till New York och Boston, det bor nästan en miljon människor i Birmingham. Att Primera går in på en marknad som Birmingham, är något som inte skulle vara möjligt med de “klassiska” långdistansflygplanen, Airbus A330 och Boeing 747, som har för många stolar att fylla, cirka 100-200 stolar fler än A321neo och B737 MAX per flygning. Det gör att flygbolagen är mycket trögstartade i att etablera nya långlinjer från städer som inte har haft det tidigare, de är inte villiga att ta risken som finns med att starta nya linjer från obeprövad mark. Men tack vare “game changern” med tidigare kortdistansflygplan på långlinjer finns det möjlighet för många städer att få nya långlinjer.

Exemplet med Primera går att applicera på fler flygbolag som har tillkännagivit nya linjer från Europa till östra USA. Norwegian är kanske det flygbolaget som är mest aggressivt i sin användning av mindre flygplan över Atlanten. Bolaget har en beställning på 110 Boeing 737 MAX flygplan och har idag sex flygplan i drift som flyger från städer som inte haft underlaget för långlinjer tidigare. Till exempel Cork på Irland som aldrig tidigare haft en långlinje, men som sedan i somras har flygningar till Providence utanför Boston med Norwegians Boeing 737 MAX.

I Sverige är de nya flygplanen något som öppnar upp för Göteborg, där det i många år pratas om en flyglinje till New York. Norwegian har i alla fall sagt att man vill börja flyga linjen, men en eventuell flygskatt sätter nu stopp för det säger bolagets VD Björn Kjos. Det är synd när det finns flygplan som passar på linjen, vilket inte varit fallet tidigare, att flygbolagen tappar intresset för en efterlängtad linje på grund av flygskatten. Men det är en helt annan historia!

Små flygplan på långa linjer är något som vi kommer få se mer av och med det också fler spännande nya långlinjer som vi aldrig sett tidigare.

Besök gärna Simons egen blogg flyg24nyheter.com för mer flygnyheter.


3 Comments

  1. “Vid första anblick känns det som en dålig affärsidé (för Primera Air, min anm.) att gå in på linjer som London-USA och Paris-USA där det redan råder stentuff konkurrens.”

    Det var det också. Mindre än ett år senare var konkursen ett faktum.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.