Home » Flygindustrin » Mumbai till Köpenhamn med Singapores long-haul/low-cost

Mumbai till Köpenhamn med Singapores long-haul/low-cost

Jag måste direkt erkänna att detta är lite nördigt, men efter att ha tagit upp och trott på att long-haul/low-cost är nästa stora omvälvning i flygindustrin så är dagens nyhet extra intressant. Men innan detaljerna om denna nyhet så kanske några ord om bör sägas om flygbolaget som det handlar om.

Det handlar om Singapore Airlines lågprisbolag Scoot, som sedan 2012 flyger meddellånga och längre rutter, med Kina och Indien som viktiga marknader. Verksamheten inleddes med B777 men sedan 2015 har en övergång till B787 pågått och flottan består nu av 15 B787, med fem ytterligare beställda. När Scoot slogs ihop med Singapore Airlines andra lågprisbolag, Tigerair, fick man dessutom en in 2 A319 och 21 A320, samt har 39 A320neo på beställning. En intressant detalj är att bakom sin business class har man en klass som kallas Scoot-In-Silence, i vilken endast passagerare äldre än 13 år får sitta.

Det intressanta är att enligt sajten Airline Economics (länk nedan) har Scoot meddelat att man tänker utnyttja så kallade “fifth freedom” rättigheter (länk) för flygningar från Indien till Europa. Chefen för Scoot i Indien, Bharath Mahadevan, uttrycker det så här: “Since we have fifth freedom, we can operate direct flights from Mumbai, Delhi, Chennai and Kolkata to destinations like Copenhagen, Vienna, Cairo and Manchester”. En enkelbiljett För resan Mumbai till Köpenhamn, inklusive väska och måltid, planeras att kosta 12 – 13 000 Rupier, vilket är ungefär 1 500 – 1 600 kronor.

Detta är mycket intressant av flera anledningar. Till att börja med för att det är just denna typ av längre flygningar som representerar hotet från long-haul/low-cost, så det är ännu ett exempel på denna växande sektor. Att detta sker på en världens två snabbaste växande flygmarknader är också intressant (Kina är den andra). Att detta sker via ett tredjeparts flygbolag som använder “fifth freedom” rättigheter är även det intressant, liksom att bolaget bakom detta är ett traditionellt fullservicebolag. Slutligen så är detta ett exempel på hur jättehubbarns i Mellanöstern kan få allt mer konkurrens från direktlinjer för de trafikflöden som de har haft som affärsidé att knyta ihop via sina hubbar. Så nördigt må det kanske vara, men för den som har intresse av flygindustrin är detta en liten nyhet som kan förebåda stora kommande förändringar.

Länk till artikel:
Scoot to launch low-fare India-Europe flights


2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.