Home » Flygindustrin » Norwegian fortsätter expandera, men inte helt utan motgångar

Norwegian fortsätter expandera, men inte helt utan motgångar

När en bloggare på andra sidan jorden skriver om ett nordiskt företag, så är uppmärksamheten i sig ett tecken på att något stort har hänt. Så är fallet med Ben Sandilands på favoritbloggen “Plane Talking” som nyligen skrev om Norwegian (länk nedan). Hans blogginlägg byggde delvis på en analys av Air Finance Journal från början av augusti, med en gratisvariant tillgänglig (även denna via länk nedan). Utan tvekan har Norwegians framgångssaga, oavsett vad dess baksidor, varit imponerande. Att kontinuerligt fortsätta att växa är dock inte enkelt och kanske finns det nu tecken på just sådana svårigheter.

Norwegian har ökat antalet passagerare med 19% jämfört med samma kvartal förra året, vilket visar på en fortsatt imponerande tillväxt, men detta har inte varit tillräckligt för att hantera ökade kostnader. När dessutom en ekonomichef som varit med företaget sedan 2002 lämnar så är det nära till hands att tolka detta som att saker och ting inte har gått så bra som man tänkt. Förvisso har Norwegian en kostnadssituation som är bättre än för många andra flygbolag, speciellt mer traditionella, men det är en ökande kostnadsbas per enhet som indikerar att kostnader växer snabbare är inkomster. Air Finance Journal konstaterar att “Norwegian has now reached its highest second-quarter cost per available seat kilometre (CASK) since the second quarter of 2010”.

Detta är inga ohanterbara problem och åtgärder är säkert redan planerade och påbörjade. Men detta säger kanske något om hur svårt det är att hålla koll på kostnader samtidigt som man växer och verksamheten kräver investeringar för att kunna hålla uppe takten med ambitionerna att fortsätta att växa. Liknande oro har också uttryckts tidiagre, till exempel av Centre for Aviation – CAPA 2013 (länk) och ändå har expansionen sedan dess bara fortsatt.

Med 133 flygplan (säkert fler sedan dessa uppgifter), stora ambitioner och lika stora planer så kommer säkert Norwegians expansion att fortsätta, och med framgång. Men det finns anledning att vara uppmärksam på hur expansionen fortsätter. Om det är något som de flesta vet om flygindustrin så är det att det kan gå uppåt fort, men lika fort åt andra hållet. Allt fler tittar noggrannare på long-haul/low-cost modellen och vi har sett att flera flygbolag kommer med nya initiativ som minst delvis inspirerats av Norwegians framgångar (beskrivet i flera tidigare inlägg här på bloggen). Att som Norwegian vara ledande är imponerande, om de kan behålla sin ledande position så kommer det att vara än mer imponerande.

Länk till artiklar:
Norwegian trips up on the way to whole new longer haul market
Analysis: Norwegian pays price of aggressive expansion


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.