Home » Flygindustrin » Ingen laptop i kabin – snart för alla som åker till USA?

Ingen laptop i kabin – snart för alla som åker till USA?

Enligt Ben Sandilands på bloggen Plane Talking (länk nedan) och en hel del andra nyhetsbyråer och förmedlare så kan begränsningen avseende elektronik i cockpit på rutter till USA komma att utökas. Referensen i blogginlägget är till en artikel från Bloomberg (länk nedan). Det som började som en amerikansk och brittisk regel för några länder i Mellanöstern kan nu alltså komma att gälla europeiska flygbolag och även andra runtom i världen. Detta har tagits upp tidigare här på bloggen och då ganska kritiskt (länk), liksom många andra i industrin har varit kritiska som t.ex. myndigheter, branschorganisationer som IATA o.s.v.

En av de många problematiska aspekterna avseende detta är att förbudet mot en del elektronik innebär en avvägning mellan olika hot mot flygsäkerheten, i det ena fallet kopplat till security och i det andra till safety. Avseende security handlar det om möjligheten att ta med explosivt material på flygplan gömt i elektronik, medan det för safety handlar om risken för litiumbatterier i cargo. Detta är en avvägning som verkar svår att diskutera, bland annat eftersom security frågor ofta inte kan diskuteras öppet. Med litiumbatterier finns det dock erfarenhet, som t.ex. haveriet med UPS 6 i Dubai samt åtskilliga händelser med rök och brand som hanterats utan allt för allvarliga konsekvenser.

Just på grund av detta letade jag upp en av de främsta security-experter som jag känner till, Bruce Schneier. Jag presenterade en gång på en security-konferens där han var inbjuden och han har skrivit flera böcker. På hans blogg kan man läsa hans kommentarer om reglerna kring elektronik (länk) och de är läsvärda, liksom en del av inläggen i kommentarsfältet. Argumenten är balanserade men som en delsammanfattning skriver Bruce Schneier på ett ställe så här:
“Of course, the details are all classified, which leaves all of us security experts scratching our heads. On the face of it, the ban makes little sense.”

Länk till artikel:
Concerns rise that extended US laptop cabin ban will cause disaster
Airlines Braced for Expansion of Trump Laptop Ban to Europe


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.