Home » Flygindustrin » Ännu en plan för överljudsplan

Ännu en plan för överljudsplan

För vad som nu känns länge sedan, men bara var i september förra året, togs framtida överljudsflygplan upp här på bloggen (länk). Det handlade då om det planerade överljudsflygplanet Boom, med en tänkt topphastighet på Mach 2.2 och med demonstrationsflygplanet XB-1 planerat att flyga sent detta år. Men Boom är inte ensamma om att försöka ta sig an att fylla den nisch som lämnats tom efter Concorde.

AINonline rapporterar att företaget Spike Aerospace avser utveckla sitt koncept, S-512 Supersonic Businessjet (bild ovan) till en färdig produkt för affärsflyg (länk nedan). Planen är att en prototyp ska vara i luften i år, följt av ett demonstrationsflygplan 2018, med certifiering planerad 2023. Flygplanet kommer att ha plats för 18 passagerare, ha en maxhastighet på Mach 1.8 och en cruise speed på Mach 1.6. En intressant detalj är att det inte kommer att finnas fönster, utan istället kommer kameror att projicera en bild på skärmar på insidan av flygplanet istället.

I en artikel på sajten GeekWire (länk nedan) finns något mer information, bland annat om tankar kring var flygplanet ska byggas och om förseningar för projektet. Man får också veta att priset kommer att vara omkring 100 miljoner dollar och att man siktar på att sälja tio flygplan om året. Tanken är att inköps- och driftskostnad ska möjliggöra biljetter för runt 4000 dollar, motsvarande en businessclass biljett idag.

Att Boom nu har en partner i Virgin Galactic var en nyhet för mig. Även att Airbus är partner till en tredje aktör inom detta område, Aerion Supersonic, var nytt (återkommer till dem i ett senare inlägg). Uttalanden från en chef på Boeing citeras också, avseende att de är skeptiska till att det finns en marknad för överljudsplan för passagerare. Men han lade till att nya aktörer kan hitta nya nischer och att även Boeing siktar på överljudsflygplan för passagerare, fast i perspektivet 20 till 30 år framåt i tiden. Så om Spike och dess konkurrenter representerar realistiska utvecklingsprojekt eller överoptimistiska visioner åtesrtår att se.

Länk till artiklar:
Spike Aerospace is still up in the air on supersonic jet plant
Spike Aero To Fly Subsonic Prototype of SSBJ This Year


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.