Home » Flygindustrin » Kina + Ryssland = Widebody?

Kina + Ryssland = Widebody?

image

Alla stora nationer med ambitioner verkar vilja bygga flygplan och de riktigt ambitiösa tar nu sikte på den delen av flygplansmarknaden där det endast finns två tillverkare – den för “widebody” passagerarflygplan.

Det handlar om Ryssland och Kina, båda nationer som har lanserat sitt eget flygplan av mindre storlek tidigare. Ryssland med sin Sukhoi Superjet 100, som försöker konkurrera med Bombardier och Embraer inom nischen för regionala jetflygplan. Trots 179 beställda flygplan och 94 levererade har detta flygplan än så länge få beställningar från länder utanför den ryska intressesfären.

För Kinas del är produkten av intresse deras Comac C919, vilken är tänkt att konkurrera med Boeing 737 och Airbus 320. Det har dock varit en lång och svår resa med detta projekt och trots roll-out förra året har den första flygning som planerats till detta år ännu inte genomförts. Med 517 beställda flygplan (alla beställningar utom två från Kina) har man i alla fall en grund för fortsatt arbete och vidareutveckling.

Men det är nya och djärva planer detta handlar om – ett flygplan för 280 passagerare med en räckvidd på 12 000 km. Det handlar här om att konkurrera med Boeing 787 och Airbus 350. Första flygningen planeras 2022 och omkring 2025-2027 räknar man med att ha flygplanet redo för leverans.

Det är ett spännande initiativ och med Kina som världens mest betydande flygmarknad avseende tillväxt finns det kanske en rimlig grund för sådana stora ambitioner. Men vägen till att förverkliga dessa ambitioner förefaller lång och svår till och med för två så betydande nationer i flygvärlden.

Länk till artikel:
Can Chinese-Russian widebody project soar?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.