Home » Flygindustrin » Reseberättelse – Flygindustrin i Kazakstan (del 1 av 2)

Reseberättelse – Flygindustrin i Kazakstan (del 1 av 2)

image

I förra veckan var jag en av talarna på en flygsäkerhetskonferens i Almaty i Kazakstan (tidigare Alma-ata på ryska, numera med sitt namn på Kazakiska). Jag tänkte använda det som ett tillfälle att rapportera något kort om flygindustrin i landet (del 1), liksom om det största flygbolaget (del 2) samt eventuellt även om konferensen (om inte andra nyheter kommer emellan).

image

Till att börja med kan det vara värt att ta upp lite bakgrundsinformation. Kazakstan är en tidigare Sovjetrepublik som varit självständigt sedan 1991. Det är ett land som ligger i Centralasien, men dess västra del ligger faktiskt enligt geografisk definition i Europa. Det är också med en storlek på 2.7 miljoner kvadratkilometer världens nionde största land. I kombination med en ännu inte fullt utvecklad infrastruktur så innebär det att det finns ett stort behov av flygtransporter för landets just under 17 miljoner invånare. Ekonomin domineras av olja och gas, medan andra områden är mindre utvecklade. De mest nära internationella relationerna är med Ryssland och omkringliggande länder och ryska talas långt mer än engelska även hos den yngre generationen.

image

IATA förutsåg 2012 att Kazakstan skulle bli den snabbast växande flygmarknaden för internationella flygningar under de kommande fem åren men på grund av utvecklingen för priset på olja och gas blev tillväxten inte så explosiv. Tillväxten inom flygindustrin har hindrats och hindras av bristande infrastruktur, speciellt avseende flygplatser men även som helhet avseende flygsäkerhet. Ett exempel på det senare är att endast nationens officiella flygbolag, Air Astana, har lyckats undvika EUs svarta lista och får flyga till EU-länder.

image

Landets geografiska läge ger det möjlighet att kunna fungera som ett nav för internationella flygningar men konkurrensen från Kina och andra nationer med större befolkning, resurser och flygindustriella ambitioner kommer nog att göra detta svårt. Inom landet och regionalt kommer den växande ekonomin och viljan att utveckla landet att driva på en fortsatt utveckling av flygindustrin, inklusive avseende flygsäkerhet. Detta har illustrerats av regeringens vilja att försöka implementera allt mer av internationella regler och rekommendationer, till exempel säkerhetstandarder enligt IATA och EU. Kazakstan kommer sannolikt framöver att vara en växande och intressant regional flygmarknad, om än inte betydande i ett globalt perspektiv.

I nästa del kommer det dominerande nationella flygbolaget Air Astana att tas upp.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.