Home » Flygindustrin » Back in business … eller inte?

Back in business … eller inte?

Idag är bloggen och jag tillbaka i vardagen. Det blev inga inlägg under juluppehållet eftersom jag på besök hemma i Sverige inte bara firade svensk jul utan även drog på mig en riktig svensk förkylning och feber också (det är nu tio dagar senare och jag är fortfarande inte riktigt frisk). Men nog om mina åkommor och mer om annat. Titeln för detta inlägg syftar både på att bloggen är tillbaka och på att 2016 var ett bra år för flygindustrin, medan slutet av den syftar till hur det ser ut framöver.

Regelbundna bloggläsare känner igen att jag redan sedan tidigare flera gånger varnat för utvecklingen för flygindustrin framöver, till exempel i dessa artiklar: Boeing och Airbus drar ned och varnar för mer, Utsikter för 2017 – Fasten seat belts… och Hur är läget i industrin just nu … egentligen?.

När jag nu skriver det första inlägget för året förefaller det naturligt att återvända till detta, speciellt som Aviation Week Network tar upp samma sak i en artikel från 30 december (länken nedan kräver betalning, så det är bara att läsa vidare för den som inte vill betala). I denna konstaterar man att överkapacitet inom den kommersiella flygindustrin är ett allt mer överskuggande problem och att IATA varnat för minskade vinster under 2017.

Om man går till källan för detta så är det en IATA-rapport med titeln “Another Strong Year for Airline Profits in 2017” som kom ut i början av december. Det är som så ofta dock viktigt att läsa texten, och att läsa den noga, snarare än att bara knappt notera rubriken.

Bland positiva budskap om talar man om 2016 som ett åttonde år på raken med vinst son helhet i industrin, men även om en “cyclical peak” under 2016 och en “soft landing” under 2017. Högre oljepriser kommer att påverka, liksom att stimulansen för industrin från de tidigare låga oljepriserna nu klingar av.

Även om man förutspår en tillväxt på efterfrågan så kommer kapacitetsökningen, d.v.s. fler flygplan och rutter, att vara snabbare. Man tänkter sig dock att en positiv global ekonomisk utveckling kommer att dämpa den negativa effekten av överkapacitet och att detta ska stabilisera hur mycket man tjänar per biljett, d.v.s. “yield”, vilken har fallit varje år sedan 2012.

Det är det sistnämnda som ger anledning till oro – att yielden fallit fem år i rad betyder att prispressen på biljetter troligtvis nått nivåer där det är svårt att tjäna pengar även om man flyger med relativt välfyllda flygplan. Om dessutom flygplanen inte kommer att vara så fulla som tidigare på grund av fortsatt ökad kapacitet så blir det än svårare. Dessutom är antagandet om en positiv global ekonomisk utveckling under kommande år inte något som är att räkna med som säkert och som lätt kan påverkas av negativ ekonomisk och politisk utveckling i olika delar av världen.

Att flygindustrin är kraftigt cyklisk är väl känt och om det var en “cyclical peak” 2016 enligt IATA så är det i sig en signal om hur det kan gå framöver. Tar man med andra faktorer så finns det möjlighet för ett mindre bra men acceptabelt kommande år, men också att det blir betydligt svårare än så. Sammantaget så är det sannolikt så att 2017 kommer att bli ett besvärligt år för flygindustrin, där bästa scenariot är överlag minskande vinster och det värsta mer otrevligt.

Länk till artiklar:
Global Airline Data Snapshot: Overcapacity LoomS
Another Strong Year for Airline Profits in 2017


2 Comments

  1. Välkommen tillbaka Nicklas och krya på dig!

    Tack för sammanfattning av framtidsrapporten. Ett problem med överkapacitet inom transportkapaciteten är ju att det ytterligare ökar kostnaderna. Om det flyger fler flygplan än nödvändigt måste t.ex. flygtrafikledningar och flygplatser anpassa sin kapacitet efter detta och det ställer krav på investeringar och anställning. Kostnaden hamnar hos flygbolagen och har de svårt att föra kostnaden vidare till passageraren leder det till försämrad lönsamhet och till slut kanske ett kraftigare ras?

    • Det var en intressant koppling som jag inte hade gjort men nog borde tänkt på. Sådana sekundäreffekter förklarar varför ekonomiska system har så starka feedbackeffekter och att förändringar kan växa sig så stora. Det fick mig att fundera på vilka andra sådana feedbackloopar som det kan finnas i sådana här situationer. Så ja, jag tror att exakt denna typ av effekter bidra till att göra ett ras kraftigare.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.