Home » Flygindustrin » Anders Ellerstrand: Eurocontrol om flygbranschens utveckling

Anders Ellerstrand: Eurocontrol om flygbranschens utveckling

Senast jag skrev om detta var i september förra året. Då var den faktiska återhämtningen för flygtrafik snabbare än den mest positiva prognosen. Hur ser det ut nu?

Den blå linjen visar en bas-prognos medan den gröna linjen visar den mest positiva prognosen och den röda en mer pessimistisk. Den vita linjen visar den faktiska utvecklingen och som synes ger den senaste tidens kraftiga spridning av omikron-varianten (och de restriktioner som införts) tydligt utslag. Vi ligger nu på en nivå motsvarande 75 % av trafiknivån från 2019, där prognosen pekade på 79 med hopp om 87 %.

Fortfarande dominerar inrikestrafik, där Frankrike hade 896 inrikesflygningar, Spanien 817 och Norge 631, alla siffror från 12 januari. Sverige klättrar i den rankingen och är på en nionde-plats med 206 flygningar. Det flygbolag som flyger mest är Ryanair som hade 905 flygningar 12 januari (-49 % om man jämför med 2019). Sedan följer Turkish Airlines med 888 flygningar (-27 %), Lufthansa med 669 flygningar (-53 %), Air France med 658 flygningar (-42 %), KLM med 521 flygningar (-28 %), Wizz Air med 372 flygningar (-17 %) och SAS med 342 flygningar (-53 %).

Det är en hårt drabbad bransch som nu ska hantera även detta. Dessutom stiger bränslepriserna! Den mest aktiva flygplatsen i Europa 12 januari var Istanbul (826 rörelser), följd av Paris (794 rörelser), och Amsterdam (793 dagliga rörelser).

Den gällande prognosen kom förra året:

Den mest positiva kurvan visar att en återhämtning till nivån från 2019 kan nås i år, basnivån säger slutet av 2023 medan en mer pessimistisk prognos säger 2027.

För Sveriges del har det inte kommit nya siffror från Transportstyrelsen sedan i slutet av oktober. Då såg man en tydlig ökning. Under det tredje kvartalet 2021 flög över 4,1 miljoner passagerare till och från svenska flygplatser vilket var 2,5 miljoner fler än under samma period 2020.


1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.