Home » Flygsäkerhet » Dåligt samarbete leder till en dålig approach, vilket leder till runway excursion

Dåligt samarbete leder till en dålig approach, vilket leder till runway excursion

Vissa flygbolag återkommer regelbundet när man läser nyheter från flygindustrin runt om i världen, tyvärr ibland av fel anledningar. I detta fall handlar det om Lion Air i Indonesien, ett flygbolag och land med växande flygverksamhet men också med en hel del flygsäkerhetsproblem. Flightglobal rapporterar (länk nedan) om en händelse där en B737 på en inflygning med åskmoln och försvårande väder hamnade i problem i februari 2016 (bild ovan).

Det var styrmannen som flög på approachen och kaptenen märkte att han hade det besvärligt och hjälpte till. Samtidigt gick sikten ner, en GPWS varning utlöstes och under 100 fots höjd kommenterade styrmannen “Fly left”. Inget kommando för att ta över hade kommit från kaptenen. Man landade långt in på banan, över den hastighet man skulle ha haft, kunde inte använda thrust reversers (eftersom thrust levers inte var i idle) och var sen med spoilern och att bromsa. Följaktligen blev det en runway excursion som i utredningen kommenterades så här: “”The combination of prolonged touchdown, delay in spoiler deployment, thrust levers not at idle position, and late of brake application likely affected the landing distance required”. Det kan tilläggas att några minuter efter landningen kommenterade kaptenen att han skulle ha gjort en go-around (inspelat på CVR).

Detta var inte första gängen Lion Air hamnar utanför en bana efter problem på en inflygning. En annan B737 hamnade utanför landningsbanan i februari 2011 (bild nedan och länk) med medvind på en våt bana, vilket var en upprepning av en liknande händelse dagen innan (!). Fortsätter man läsa på om Lion Air och overruns eller andra problem vid landning så hittar men tyvärr fler händelser, inklusive en där man kolliderrade med kossor – länk).

Det mest kända fallet är nog ändå Lion Air 904, som i april 2013 landade kort och hamnade i vattnet utanför Balis internationella flygplats (bild nedan och länk). Under inflygningen kommenterade styrmannen två gånger att han inte kunde se landningsbanan men initiativet till go-around komm alldeles för sent och efter förlorad Situational Awareness och bristande samarbete i cockpit.

Nu har den Indonesiska luftfartsmyndigheten tröttnat och enligt dagstidningen Straitstimes i Singapore (länk nedan) har man varnat Lion Air att skärpa till säkerheten, i detta fall efter en situation på marken med en bränsleläcka och en med en oljeläcka. Med tanke på allt detta och ett tidigare mycket intressant inlägg om flygsäkerhet och ärlighet från Indonesien (länk) så tror jag inte att detta är det sista inlägget om Lion Air och Indonesien.

Lank till artiklar:
Poor crew co-ordination, bad approach caused Lion 737 excursion

Jakarta warns Lion Air to shape up or face sanctions


2 Comments

  1. Man hör ju ganska ofta något i stil med att man kan köpa biligaste flyg-biljetten eftersom det ställs samma krav på alla bolag och att de kraven dessuom är samma i hela världen.

    Det ligger ju någon sanning i detta men det finns två problem – det ena är naturligtvis att alla flygbolag inte är lika duktiga på att leva upp till kraven, det andra är att efterlevnaden ska kontrolleras av nationella luftfartsmyndigheter men att dessa klarar av sin roll olika bra i olika länder – vilket jag tagit upp tidigare här på bloggen.

    • Det är viktigt att poängtera men jag är inte säker på hur många av passagerarna som vill höra ett sådant budskap. Dessutom kan myndigheter kan man bli oense med myndigheter om man säger detta (egen erfarenhet).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.