Home » Flygsäkerhet » Svåra frågor om kontroll, integritet och flygsäkerhet

Svåra frågor om kontroll, integritet och flygsäkerhet

Vissa frågor borde kanske undvikas på en blogg just eftersom de är så svåra att ta upp, men just att något är svårt att prata och skriva om är samtidigt något som gör det det värt att ta upp. Så är det med frågor om alkoholtester, den granskning piloter utsätts för som helhet och frågor om flygsäkerhet kopplade till dessa aspekter. I detta fall är det en artikel på financialpost.com av Ashley Nunes (länk nedan) som tar upp ett fall som har att göra med dessa frågor.

Fallet som artikeln tar upp handlar om en slovakisk pilot som arbetade för det kanadensiska lågprisbolaget Sunwing men nu har fått en åtta månaders fängelsedom för att ha kommit till arbetet alkoholpåverkad. Artikeln tar upp att även om reglerna för piloter avseende alkohol är strikta så kan en pilot testas endast om man misstänker alkoholpåverkan (detta är olika i olika länder). Det var vad son hände i det här fallet, d.v.s. resten av besättningen misstänkte att piloten, som var kapten, var påverkad och rapporterade detta. Polisen hittade sedan honom i cockpit, “passed out” som det sägs i en annan artikel (länk nedan). Det är inte helt klart men från den första artikeln verkar det som att slumpmässiga alkoholtester inte är accepterade av fackföreningar för piloter i Kanada. Författaren påpekar att där sådana tester används minskar alkoholproblemen.

Det tas även upp att pilotfacket i Kanada vill att regeringen kontrollerar bakgrunden för utländska piloter, vilket författaren anser bör ligga på flygbolagen. Författaren är ganska ensidigt kritisk och fullföljer med att uppmärksamma historiskt fackligt motstånd mot Cockpit Voice Recorders (CVRs) och nutida motstånd mot psykologiska och psykiatriska tester. Det finns mycket att inte hålla med om här: regeringen i form av sin luftfartsmyndighet kan nog bättre få ut information om piloter från andra länder än ett enskilt flygbolag, motståndet mot CVRs had en helt annan bakgrund än frågor idag och handlade dessutom om hur de skulle användas, det finns idag inga rutiner eller tester som kan användas enkelt för att upptäcka psykopatologi – vilket är tydligt när man tittar på de få och begränsade åtgärder som tagits efter det som hände med Germanwings 9525. Så det förenklas och vinklas en hel del i artikeln.

Detta är ändå sammantaget mycket svåra frågor. Det är utan tvekan så att pilotyrket redan är ett yrke där man är utsatt för en granskning som finns i få andra yrken. Utöver CVRs har motsvarande videoövervakning även diskuterats i omgångar och piloter har rätt i att vara oroliga över hur sådant material skulle användas vid vardagshändelser och incidenter utan att anklagas för att motarbeta flygsäkerhet. Samtidigt är det svårt och ser illa ut när piloters fackföreningar hamnar på den sida där det ser ut som man försöker försvåra för alkoholpåverkade piloter att upptäckas. Detta är en fråga som tidigare tagits upp efter att man i USA fann fall med piloter som havererat alkoholpåverkade och haft en historia av korta anställningar innan dess. Inget flygbolag vill ju associeras med alkoholpåverkade piloter och bolagen hade därmed gett dessa piloter ett samtal och avskedsbrev snarare är att rapportera om problemet.

Hur säkerhet, kontroll, privat integritet och individuell frihet ska kunna fås ihop i fall som dessa med alkohol, mental hälsa, sjukdom och andra situationer är inte lätt att veta. Jag har inte några svar men kommer att försöka läsa på om några länder lyckats bättre än andra. Jag hoppas att ni kan kommentera och komma med era synpunkter på detta svåra område.

Länk till artikel:
Is your pilot drunk? Unions are making it hard for the airline to be sure
Police say pilot on Canadian airline found passed out drunk


4 Comments

 1. Även flygledare är rätt påpassade. Alla telefonsamtal och all radiotrafik spelas in och sedan några år har vi även inspelning av “bakgrundsljud” så allt vi gör när vi jobbar spelas in. Dessutom spelas allt som händer på våra skärmar in så man kan i efterhand se precis hur vi flyttat muspekare, klickat osv liksom man kan se exakt den information vi har tillgängliga framför oss.

  När det gäller alkohol och droger gäller samma regler för oss som för piloter och jag har fått gå ifrån och lämna prov för droger.

  Visst har detta föranlett diskussioner och facket har ifrågasatt, särskilt kanske inspelningen av bakgrundsljud som ju även tar upp helt privata samtal. Det finns vissa procedurer som gör att just dessa inspelningar inte kan användas för lättvindigt och iadg tror jag ingen tänker på det längre.

  Acceptansen beror nog väldigt mycket på vilken “just culture” som råder. Upplever man att man riskerar att bli syndabock för enkla misstag så blir man nog naturligt mer skeptisk till dessa åtgärder.

 2. Vi piloter är en stolt yrkesgrupp men jag förstår inte varför det skulle vara så svårt att bevisa vår nykterhet inför en flygning. Det borde vara lika naturligt för oss som för vilken bransch som helst som har krav på nykterhet.

  • Hej Mattias, tack för kommentaren. Det var en kort ock klar kommentar. Jag kan känna likadant men är tveksam inför att inte vara påläst på motargumenten. Det vore intressant att höra argumenten för de som ser det annorlunda.

 3. Hej Nicklas. Dom flesta av piloterna känner likadant som du och jag. För oss är det en självklarhet att komma nykter till jobbet. Vi har ett certifikat och är bundna till det precis som en bilförare och ett körkort. Skulle det bli obligatoriska alkolås i bilar tror jag knappast att någon skulle protestera. Vem vill ha fulla bilförare på vägarna?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.