Home » Flygindustrin » Tredje gången gillt – den sista av de tre överljudskonkurrenterna presenteras

Tredje gången gillt – den sista av de tre överljudskonkurrenterna presenteras

I tidigare inlägg, från september förra året (länk) och i januari i år (länk), togs överljudsflygplan för passagerare upp. I samband med det senare inlägget upptäcktes att det fanns en tredje konkurrent på denna nisch, nämligen Aerion Supersonic.

Aerion Supersonics AS2 är tänkt att ta 8-12 passagerare samt flyga i Mach 1.5 och därmed korta restiden över Atlanten med tre timmar och rutter över Stilla havet med upp till sex timmar. Priset är satt till 120 miljoner dollar per flygplan. Det mest intressanta med detta projekt är dock att det uppges att Airbus är en partner i projektet (länk). Stödet verkar vara begränsat till stöd med ingenjörer för utveckling i nuvarande skede, men ett sådant samarbetet ger dock projektet en viss trovärdighet.

I november 2015 rapporterades att företaget Flexjet lagt en order på 20 flygplan från Aerion Supersonic, motsvarande ett värde på 2.4 miljarder dollar. Flexjet är ett företag som redan idag har affärsflygplan för användning via delat ägande. Tanken är att överljudsflygplanet ska flyga längre sträckor över oceaner samt över Kina, där det inte finns regler avseende “sonic boom”.

När jag nu har presenterat de tre konkurrenterna avseende framtida överljudsflygplan här på bloggen så lovar jag att komma tillbaka senare med utvecklingen inom denna unika och spektakulära nisch av flygindustrin. (Och om jag har råkat missa ytterligare konkurrenter så tar jag gärna emot tips på dem så att även de kan presenteras.) I detta läge vågar jag inte försöka bedöma vem som kommer att lyckas eller ens om någon kommer att bli framgångsrik. Kanske kommer samtliga utvecklingsprojekt att stanna vid planer och drömmar? Men det är roligare att hoppas att något av dem kommer att återuppliva arvet från Concorde.

Länk till texter:
Aerion Supersonic – Hemsid
High Price Of High Speed: At $120M Each, Can Aerion Sell Enough Supersonic Jets To Earn A Profit?
Flexjet Places Order for 20 of Aerion’s $120 Million Supersonic Jets


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.