Home » Övrigt » Stil på varumärket och billiga priser är inte lätt att kombinera – fråga BAs passagerare

Stil på varumärket och billiga priser är inte lätt att kombinera – fråga BAs passagerare

I en artikel som blivit delad och läst en hel del den senaste veckan så skriver Scott Martin (länk nedan) om sina upplevelser som passagerare på British Airways (BA) efter att de under förra året introducerat sin nya strategi. Han är dock långt ifrån ensam om att ha synpunkter och det finns fler artiklar om samma sak och än mer att läsa i kommentarsfälten.

En av de saker som återkommer är att mat som tidigare inkluderats i priset nu ersatts med möjlighet att köpa mat från Marks & Spencer (M&S). Att detta är dyrt är en sak men enligt rapporter från flera rutter så har man inte lyckats med planeringen och maten har tagit slut fort. Flera tidningar har skrivit om de omfattande klagomålen med detta, till exempel The Independent (länk nedan).

Även gamla flygplan, höga priser jämfört med konkurrenter, dåliga lounger och andra urholkade förmåner finns med på listan över saker om vare sig är som de var förr eller som de borde vara enligt Scott Martin och många andra som länge flugit med BA (enligt kommentarsfältet). Han lägger också till att när han flyger med lågprisbolag så är de ofta bättre på att hantera mat och priserna för maten är jämförbara mellan olika flygbolag.

Jag avser inte ta texten som bevis för hur bra (eller inte) BAs nya strategi fungerar men den sätter fingret på svårigheten för traditionella flygbolag att skära ned kostnader utan att det påverkar varumärket och passagerares relation till det, speciellt för passagerare som länge varit trogna ett visst flygbolag. Samtliga traditionella flygbolag upplever nog denna konflikt och jag tvekar på att försöka utnämna något som lyckats hantera det bättre än andra. (Kom gärna med förslag eller tips om ni tycker att något flygbolag lyckats med detta.)

Det är svårt att se hur traditionella flygbolag ska lyckas hitta balansen mellan att möta kunders krav på låga kostnader och samtidigt vara bra nog med service och förmåner för att få dem att betala mer för biljetterna. Med Ryanair som Europas största flygbolag, Norwegian på frammarsch med low-cost/long-haul och andra lågprisbolag som växer så tycks pris vara den avgörande faktorn för de flesta passagerare. Det finns säkert olika kundgrupper som har andra önskemål och kanske det finns nya sätt att erbjuda service och förmåner som påverkar val av bolag, men den omfattande kritiken mot BA efter deras förändringar tyder på att det inte är lätt att lyckas med detta.

Länkar till texter:
Have British Airways lost the plot?
British Airways new ‘buy on board’ scheme: No thanks, say passengers


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.