Home » Flygindustrin » Mer om små men många och växande lågprisbolag runtom i världen

Mer om små men många och växande lågprisbolag runtom i världen

Det är inte lätt att hänga med i utvecklingen runtom i världen, så här kommer ett nyhetssvep avseende lågkostnadsbolag, baserat på tre rapporter från favoritsajten CAPA (länk).

Kanadas ultra-lågkostnadsbolag(Ultra Low Cost Carriers – ULCCs) Flair och Swwop är relativt nya och små än så länge. Swoop är dotterbolag till det kanadensiska lågprisbolaget WestJet. Tillsammans har dessa två bolag fyra procent av den kanadensiska marknaden, men båda har planer på att växa och Swoop avser gå från sex till tio flygplan under det nuvarande året. Flair har haft en del problem men har säkrat finansiering och förnyat sin profil. Samtidigt har Flair anklagat WestJet och Swoop för att använda orimligt låga priser för att slå ut dem från marknaden. I det stora och glest befolkade landet finns säkert utrymme för de båda att se marknadsandelen växa, både avseende inrikesflyg och till populära destinationer i USA samt till soligare och varmare platser.

Sydamerika förekommer inte ofta på bloggen, men det har hänt(länk) och även om lågkostnadsbolag finns det ett tidigare inlägg (länk). Affärsmodellen som varit så framgångsrik runtom i världen har haft en mindre snabb utveckling i Sydamerika men bakom kontinentens gigant LATAM finns uppstickare. Viva Air i Colombia är en son lyckats växa och nu även öppnat en bas i Peru. För två år sedan startade JetSMART i Chile och har därefter haft en stabilt växande verksamhet. I Chile finns även Sky, som har en längre historia och numera är landets andra största flygbolag. Båda bolagen har börjat upprätta baser i andra länder och kanske kommer konkurrensen med den brasilianska lågkostnadspionjären Gol, andra nya lågkostnadsbolag och traditionella bolag att leda till den konkurrens son länge saknats i Sydamerika.

Även i Filippinerna växer lågprisflyget, med en stor och växande befolkning samt en växande ekonomi, liksom många son arbetar i andra länder. Detta har tidigare tagits upp på bloggen i ett inlägg om flygmarknaden i Filippinerna (länk). I ännu en analys av CAPA tar man upp att det är den rutterna till norra Asien som har den största andelen lågprisbolag och som växer snabbast. Tillväxten har kommit som en följd av att Filippinerna utvecklats som turistdestination för folk i länder i norra Asien. Dessutom finns det arbetskraft från Filippinerna i dessa länder son reser hem till familj och vänner, eller familj och vänner son reser för att hälsa på.

Dessa exempel på växande lågkostnadsbolag visar att även om det sett i Europa är en mer mogen lågkostnadsmarknad så finns det fortfarande mycket potential och mycket som kommer att hända framöver runtom i världen. Vilket även innebär att det kommer att komma mer nyheter om detta här på bloggen.

Länk till artiklar:
Canadian ULCCs: Flair and Swoop chase growth targets
Chile’s LCCs JetSMART, Sky, spread across Latin America
Philippines-North Asia aviation market: LCCs drive rapid growth


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.