Home » Flygindustrin » Hur ser det nya året ut att bli för flygbolag?

Hur ser det nya året ut att bli för flygbolag?

Att göra prognoser är aldrig lätt. Bloggen kan erkänna detta efter att felaktigt ha förutsett en vändning för flygindustrin allt för tidigt. Det är då bättre att ta del av andras prognoser. Tidskriften Forbes (länk nedan) har en artikel för flygbolag och flygindustrin för det kommande året, visserligen med mest fokus på USA men ändå med en hel del intressanta perspektiv. I artikeln uttalar sig nämligen flera experter och det gör det möjligt att få lite olika syn på möjligheter och hot för flygindustrin under det kommande året.

Att det kommer att bli ett år med minskande vinster men ändå ett ganska bra år verkar vara något de flesta tror på. En av experterna anser att bränslepriset är mindre viktigt än den övergripande ekonomiska utvecklingen det kommande året, något som förefaller rimligt med tanke på all osäkerhet kring. världsekonomin för det kommande året. Även en ökad segmentering – mer produkter som ”Basic Economy” och ”Premium Economy” förutspås och känns inte som en högoddsare.

Kopplat till detta förutser en annan expert att ökande kritik från passagerare kan leda till förändringar avseende både storlek på säten och hur många som flygbolagen trycker in i sina flygplan. Kongressen i USA har redan ålagt den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA att ta fram minimigränser för säten och efter år av att ta bort en bit här och där av passagerarutrymme kan det nu bli så att passagerarna fortsätter att sätta tryck på politiker för en förändring.

En intressant kommentar är att Ultra Low Cost Carriers (ULCCs) kan drabbas om ekonomin går ner eftersom deras kunder är kan komma att dra in på flygresor. Ett annat perspektiv skulle kunna vara att andra kunder då växlar ner till billigare flygbolag och att det i slutänden är fullsevicebolag som drabbas.

Bland de något mer annorlunda prognoserna finns att överljudstrafik med passagerare kommer att ta steg framåt och bli verklighet tidigare än många förväntat sig (bland annat med företaget Boom, omskrivet på bloggen här – länk, se även andra inlägg om överljudsflyg med passagerare – länk och länk).

Om någon vänlig läsare påminner bloggen i slutet av året att återvända till dessa prognoser så kan ett inlägg om hur det gick för dem utlovas. Gör en notering i en kalender och hör av dig i december så kommer ett inlägg att skrivas!

Länk till artikel:
What’s Ahead For Airlines And Aviation In 2019


2 Comments

  1. Prognoser är svåra men också mycket intressanta! Jag har tittat en del på prognoser som siktar mot 2040 eller 2050 och det är klart att dessa rymmer stor osäkerhet, men även ett-års-prognoser kan slå rejält fel.

    Något som är intressant är prognoser som pekar mer på utvecklingslinjer än årtal. Jag tror att Swedavia gör så när man utarbetar master-planer för sina flygplatser. Det kan ju vara svårt att veta när Arlanda når 40 miljoner passagerare om året men det går att bedöma vilka åtgärder som krävs då. Man kan alltså koppla utvecklingen till behov av åtgärder och det kanske är viktigare än att veta exakt när det sker.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.