Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Gör IAG en ”Snowflake”?

Simon Ericson: Gör IAG en ”Snowflake”?

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

International Airlines Group som bland annat äger British Airways, Aer Lingus samt Iberia har sedan år 2017 även ett lågprisflygbolag i sin portfolio, LEVEL. Men LEVEL i sig är inget flygbolag och därför flyger andra flygbolag inom IAG-gruppen på lågprisbolagets linjer. Med det finns det dock ett antal risker och en av dem är att göra en Snowflake som SAS gjorde med sitt misslyckade lågpriskoncept.

År 2003 startade SAS sitt lågpriskoncept Snowflake. Snowflake var varumärket utåt men inget flygbolag och flygningarna utfördes av SAS. Med det kom problem som att den flygande personalen på Snowflake hade samma förmåner och löner som på SAS. Detta samtidigt som intäkterna blev lägre då man sålde biljetter till lågpris. Ett i längden ohållbart ekonomiskt koncept, vilket SAS också blev varse om då man lade ner Snowflake efter drygt ett år.

Frågan är om den stora IAG-koncernen, International Airlines Group nu är på väg att göra samma misstag med lågprisbolaget LEVEL som SAS gjorde för 15 år sedan med Snowflake . IAG är en av världens största flygbolagsgrupper med flygbolag som British Airways, Aer Lingus, Iberia, Anisec Luftfahrt samt Vueling i sin portfolio. Under 2017 tog IAG beslutet att starta ett lågprisflygbolag för att konkurrera med Norwegians kraftiga expansion på långlinjemarknaden från Europa, och i juni samma år genomfördes de första flygningarna från Barcelona under namnet LEVEL.

Sedan dess har LEVEL expanderat med ytterligare en långlinjebas på Orly-flygplatsen utanför Paris och en kortlinjebas på Wiens flygplats. Dock har LEVEL själva inte genomfört en enda flygning med sin flotta på nio flygplan. Istället är det flygbolag inom IAG-gruppen som sköter flygandet medan LEVEL säljer biljetter till lågpris. Med detta kommer dock risken att göra vad SAS gjorde med Snowflake. Sälja billiga biljetter men ha samma dyra driftskostnader. De flygbolag som idag flyger för LEVEL är Iberia, OpenSkies samt Anisec Luftfahrt.

Iberia, som är Spaniens största flygbolag, och tillika ett fullkostnadsflygbolag flyger med fem Airbus A330-200 från Barcelona till Nordamerika. Detta innebär att Iberias förhållandevis välavlönade piloter och kabinpersonal opererar flygningar som LEVEL sålt till lågpris vilket, i alla fall utifrån ser svårt ut att få ihop i ekonomisk mening. Även OpenSkies är ett IAG-bolag som tidigare flög med ett antal Boeing 757-200 från Paris till Newark i en hel Business Class-kabin. OpenSkies har idag fasat ut samtliga Boeing-flygplan och flyger med två Airbus A330 från Paris Orly för LEVEL. Här finns samma ekonomiska problematik som med Iberia och SAS med Snowflake.

Det bolag som däremot skiljer sig inom IAG-gruppen jämfört med Iberia och OpenSkies är Anisec Luftfahrt. Anisec är ett österrikiskt nybildat flygbolag som flyger med fyra Airbus A321 från Wien till ett 20-tal destinationer. Här har IAG ett helt nytt flygbolag som troligtvis går hand i hand med LEVELs lågpristänk. Anisec opererar troligen som ett lågprisflygbolag och därför ses det inte som en omöjlighet att samtliga LEVEL-flygplan så småningom överförs till Ansiec. När eller om detta kommer att ske är oklart, men under 2019 ska LEVEL samla kraft och se över sin verksamhet som expanderat, nästan för fort enligt bolagets chefer, för att komma tillbaka år 2020 med stor kraft.

Är risken för IAG att göra en SAS, genom att låta fullkostnadsflygbolag flyga lågprislinjer? Kanske, men inte särskilt troligt. Utifrån ser det ut som en omöjlig kalkyl på lång sikt för LEVEL, men förhoppningsvis har IAG lärt sig av den läxa SAS fick när deras Snowflake-projektet smälte på rekordtid.

Simon Ericson
flyg24nyheter


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.