Home » Flygindustrin » Läxan från Air Berlin – låt flygbolag gå i konkurs

Läxan från Air Berlin – låt flygbolag gå i konkurs

Det verkar vara något speciellt med flygbolag, på många sätt. Ett av dessa är att flygbolagskonkurser tycks väcka större uppmärksamhet än de för andra företag. Detta har förmodligen att göra med arvet från de nationella flygbolagen, som ofta förhindrades att gå i konkurs med räddningsåtgärd efter räddningsåtgärd. Men med Air Berlins konkurs förra året (länk) som exempel hävdar Jens Flottau på Aviation Week (länk nedan) att det är bättre att låta flygbolag gå i konkurs än att försöka få dem att överleva på konstgjord andning.

Trots stöd från ett stort och rikt flygbolag från Mellanöstern, trots stora planer och en stor flotta på 140 flygplan, så var äventyret att konkurrera med Lufthansa på dess hemmamarknad över för Air Berlin i oktober förra året. Trots att många konkurser skett innan så var detta den hittills största flygbolagskonkurser i Europa – det var det andra största flygbolaget i Europas ekonomiskt starkaste land som gick under.

Men mindre än ett år senare är det svårt att se spår av denna händelse. Inrikestrafiken i Tyskland gick visserligen ner med 4.9% under det första halvåret av 2018, men enligt Tysklands samarbetsorganisation för flygindustrin BDL kommer inrikeskapaciteten i oktober vara 7.3% högre än ett år tidigare. Biljettpriserna gick tillfälligt upp men är nu lägre än under förra året och tillväxten av antalet passagerare på tyska flygplatser gick ned men har ändå fortsatt uppåt.

Vad som hände var att andra flygbolag tog över, som Lufthansa och dess lågprisbolag Eurowings, Ryan Air, Easyjet o.s.v. Easyjet har nu en stor och växande bas på Berlin-Tegel, Ryanair tog över Air Berlins ägande i Laudamotion och dess flygbolag Niki. Lufthansa tog över det mesta och Thomas Cooks bolag Condor tog över en del. Det fanns ett behov och marknaden tog snabbt över från Air Berlin för att täcka detta behov.

I kontrast till Air Berlins konkurs tas Alitalia upp som exempel, vilket också tagits upp många gånger här på bloggen (länk och länk). Låt mig upprepa vad som skrivits här tidigare, Alitalia har sedan starten 1947 haft ett år av lönsamhet – 1991. Trots detta har bolaget hållits under armarna, vilket fortsätter även nu med försök att få till en ny ägarstruktur. Exemplet Air Berlin tycks visa att det för passagerare ofta inte verkar finna anledningar att skydda så illa fungerande flygbolag.

Länk till artikel:
Opinion: Air Berlin Shows European Airlines Should Be Allowed To Fail


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.