Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Primera Air – charter och långlinjer med isländskt påbrå

Simon Ericson: Primera Air – charter och långlinjer med isländskt påbrå

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

De senaste veckorna har det duggat tätt med nyheter från Primera Air och deras långlinjesatsning. Senaste flygplatsen i raden av nya Primera-långlinjer från Europa till Nordamerika är Frankfurt som från och med juni nästa år får flyglinjer till fyra nordamerikanska destinationer. Men när Primera bildades för 15 år sedan var planerna knappast inriktade på att flyga långlinjer till lågpris.

Primera Air startades år 2003 på Island med namnet JetX. Till en början flyg man med tre ikoniska MD-80-flygplan till bland annat Italien från Reykjavik-Keflavik. Under början år 2006 blåste förändringens vindar och Primera Travel Group köpte 60 procent av aktierna i JetX. Samma år skedde förändringar i flygplansflottan där två av MD-80 flygplanen återlämnades till sina ägare och ersattes av en Boeing 737-800 som fick sällskap av ytterligare tre Boeing-flygplan under april samt maj år 2007. Under en kort period hyrde Primera in en Boeing 767-300ER från Icelandair som man använde på långlinjer från Skandinavien till Asien.

År 2008 blev Primera Travel Group ensam ägare till JetX och bildandet av Primera Air Scandinavia var ett faktum. Första basen var på danska Billund Airport som än idag är en av Primeras större baser. Ett år senare, år 2009 flyttades flygplansflottan över till det danska AOC, Air Operator Certificate, som man ansökt om och fått beviljat genom Primera Air Scandinavia. Under de närmsta fem åren flög Primera med nio Boeing 737-flygplan från hela Norden till semesterdestinationer runt Medelhavet. Främst åt Primera Travel Group (Solresor i Sverige), men sedan år 2013 flög man även reguljärt.

Under 2014 blåste det dock förändringens vindar för Primera Air igen. Ett nytt flygbolag med namnet Primera Air Nordic bildades med bas i Riga och idag flyger sju av Boeing-flygplanen på det lettiska flygtillståndet. Att flytta över både personal och flygplan till Lettland innebar lägre driftskostnader för Primera Air, som under året även flyttade sitt huvudkontor från Island till Riga.

För tre år sedan kom de första tecknen på att Primera avsåg att utöka sin verksamhet till utanför Norden. Ett kontrakt värt 30 miljoner euro mellan Primera Air och ett antal franska resebyråer gjorde att flygbolaget baserade två Boeing-flygplan på Paris Charles de Gaulle flygplatsen under sommaren år 2015. Men det var först under förra året som Primera Air tillkännagav att man skulle börja flyga långlinjer till New York-Newark, Boston samt Toronto från Birmingham, London Stansted samt Paris Charles de Gaulle. Flygplanstypen för linjerna var, och är idag Airbus A321neo som tillsammans med A321LR och Boeing 737 MAX öppnar upp för nya långlinjer mellan städer som inte haft ett tillräckligt stort passagerarunderlag för de större långlinjemaskinerna, exempelvis Airbus A330 och Boeings trippelsjua.

Birmingham-linjerna blev det dock ingenting av, men Primera säger att man siktar på att komma tillbaka med långlinjer till Storbritanniens andra största stöd. Dock har nyheterna om nya Primera-linjer duggat tätt med Bryssel, Berlin och Frankfurt som från och med juni samt juli under nästa år tillsammans får tio nya långlinjer med Primera Air. Gemensamt för Bryssel, Berlin och Frankfurt är att linjera till Nordamerika kommer att flygas med Boeing 737 MAX 9 istället för Airbus A321neo som Primera idag använder. Primera har en order på åtta B737 MAX 9-flygplan hos Boeing med option på ytterligare 12 stycken flygplan.

Få hade nog kunnat ana när Primera Air lanserades som JetX år 2003 på Island att man 15 år senare skulle flyga ett förhållandevis stort antal långlinjer från Europa till Nordamerika, och dessutom vara bland de första flygbolagen att utnyttja den nya generationens långdistansflygplan som är mindre men har lång räckvidd. Det är kanske framgångsreceptet för Primera som är ett förhållandevis okänt varumärke ute i Europa, men som samtidigt anpassar sin kostym och flygplansflotta efter det.

Simon Ericson
flyg24nyheter


2 Comments

  1. “Det är kanske framgångsreceptet för Primera som är ett förhållandevis okänt varumärke ute i Europa, men som samtidigt anpassar sin kostym och flygplansflotta efter det.”

    Så lät det då. Tre veckor – konkurs! Allt är inte vad det synes vara.

    • Och det är nog inte den sista konkursen efter flera år då allt för många satsat allt för ambitiöst för att kunna klara en marknad som inte växer starkt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.