Home » Flygindustrin » Full fart framåt – Norwegian välkomnar ökande konkurrens

Full fart framåt – Norwegian välkomnar ökande konkurrens

Bloggen föredrar att ha ett brett perspektiv på nyheter och trender över tiden snarare än att maximera antalet läsare, men med tanke på förra veckans stora antal läsare för inlägget om Norwegian är det rimligt med en uppföljning. Medan det förra inlägget (länk) handlade om att Norwegians snabba expansion verkar ha dragit med sig ökade kostnader, så handlar dagens mer om just expansion och konkurrens inom long-haul/low-cost delen av flygindustrin.

Det är AINonline (länk nedan) som tar upp detta och har intervjuat Anders Lindström, Norwegians kommunikationschef. Han säger att han välkomnar den nya konkurrensen från nya flygbolag inom long-haul/low-cost som AIGs Level (länk), Air France nya bolag Joon (länk) och andra. Just i denna artikel tas konkurrensen över Atlanten upp, med Wow Air, Aer Lingus, Air Transat och andra som framöver planerar att använda nytillkomna A321LR och A321neo för nya rutter mellan städer som tidigare inte haft egna förbindelser mellan Europa och Nordamerika. Andra flygbolag har samma planer fast kopplat till B737Max-8, vilken Norwegian också avser använda på ett liknande sätt.

Just A321LR planeras öppna nya möjligheter för Norwegian, både för att nya rutter över Atlanten och nya rutter till Asien. De första flygplanen av denna typ kommer för Norwegians del att anlända 2019. Redan nu väntar dock Norwegian på amerikansk godkännande för sin verksamhet i UK, d.v.s. AOC för Norwegian UK. Detta blir deras fjärde AOC och ger nya möjligheter att planera flygningar via UK. Man är dock mer hemlighetsfull om exakt vilka rutter som planeras, vilket är rimligt med tanke på den ökande konkurrensen från andra flygbolag som satsar på samma flygplanstyper och affärsmodell.

Ambitionerna för Norwegians expansion är alltså fortsatt stora, med nya flygplan och nya operationella tillstånd som delar av strategin. Just nu annonserar man på LinkedIn inte bara efter piloter i allmänhet, utan speciellt piloter för sin nya bas i Buenos Aires. Det är en hisnande utveckling för ett flygbolag som i dagarna firar femtonårsjubileum och som för inte länge sedan sågs som en regional uppstickare på den nordueropeiska lågprismarknaden.

Länk till artikel:
Norwegian Unfazed by New Long-haul, Low-cost Competition


4 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.