Home » Human Factors » Möte på ICAO – Dag 4: Vem är intresserad och Human Performance Principles

Möte på ICAO – Dag 4: Vem är intresserad och Human Performance Principles

Med veckan på väg mot sitt slut avklarades ännu en dag på mötet för ICAOs Human Performance Task Force och sakta men säkert har konturerna för den kommande nya manualen för Human Performance vuxit fram. Mycket arbete återstår, faktiskt det mesta, avseende skrivande men det börjar i alla fall klarna med struktur för manualen, vilket gör det möjligt att dela ut uppdrag att skriva olika delar till gruppens medlemmar.

Tredje och näst sista dagen for mötet inleddes med ett återvändande till kartläggningen av de grupper som är berörda och/eller intresserade av den nya Human Performance manualen. Detta inkluderar inte bara luftfartsmyndigheter, tillverkare, flygbolag och andra i flygindustrin. Det har visat sig att en del andra organisationer är intresserade på grund av flygindustrins historiskt sett ledande roll när det gäller Human Factors. Mest intressant var dock att höra om de organisationer som försökt komma med i gruppen så att de skulle kunna “sälja in” sina egna synsätt, begrepp och modeller i manualen och därmed gynna sina egna affärsintressen.

Dagen fortsatte med huvuduppgiften denna dag, att ta fram ett utkast för “Human Performance Principles”. Detta avser ett mindre antal övergripande uttalanden som sammanfattar breda utgångspunkter för Human Factors / Human Performance. Detta kändes för mig som en ganska svår uppgift men efter en hel del brainstormande fanns det några skissade meningar på en elektronisk whiteboard som såg användbara ut.

Nästa steg var att försöka formulera dessa på bästa sätt, vilket krävde en hel del kritik och försök. Dagen slutade med ett utkast på åtta Human Perfromance Principles som känns långt ifrån färdigt men förmodligen inte kommer att förändras allt för drastiskt. Samtliga i gruppen har nu i uppdrag att kritisk granska det utkast som finns och återvända imorgon för att få dessa “principles” i än en mer slutlig form. Därefter kommer uppdrag att skriva olika delar av manualen att delad ut och sedan är denna veckas möte över.


4 Comments

  1. Det låter intressant och jag blir så nyfiken på vilka dessa 8 principer är.

    Själv har jag en dag kvar på min HF-kurs i Barcelona. Den har varit förväntan och jag skall berätta lite mer senare.

    • Over forvantan eller…? Principerna ar fortfarande utkast och kommer kanske inte att publiceras forran manualen ar fardig.

  2. Ja, precis! Över förväntan… Mycket erfarna och kunniga föreläsare. Bra upplägg på kursen om än det kanske var mer safety än human factors. Trevliga och intressanta kursdeltagare. Återkommer med fylligare recension.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.