Home » Human Factors » Möte på ICAO – Dag 5: Klargöranden, avslut och dags att skriva

Möte på ICAO – Dag 5: Klargöranden, avslut och dags att skriva

Det är fredag, veckans möte är avslutat och jag väntar på flygplatsen inför resan hem. Jag inser att veckans inlägg bara har handlat om detta möte med Human Performance Task Force på ICAOs högkvarter och det har nog inte varit lika intressant för alla som ofta läser här på bloggen. Jag kände ändå att detta var ett ovanligt tillfälle att från eget perspektiv skildra hur arbete går till ICAO, speciellt som detta handlar om den nya Human Performance manual som kommer att påverka flygindustrin. Nästa vecka kommer mer “normala” inlägg och därefter blir det ett sommaruppehåll.

Sista dagen så handlade det mycket om att klargöra saker. Först ut var de Human Perfromance Principles som utarbetade under gårdagen. De fick sig en genomgång till, men en hel del diskussion och kritisk kommentarer. De kommer nu att färdigställas och testas vidare mot folk i industrin av två af gruppens medlemmar. Även andra punkter från veckan klargjordes och avslutades eller delades ut som uppgifter.

Nu handlar det om stt skriva och ven som ska skriva vad var den andra omgången av klargörande som gicks igenom. Jag har redan skrivit en del om de områden som jag nu kommer att fortsätta att arbeta med – CRM/TRM, Threat and Error Management, Resilience och Culture.

Jag är ganska säker på att de av er som om ett år kommer att läsa den Human Performance manual som då färdigställts inte kommer att vara allt för impoerande, men denna vecka har gjort tydligt vilken utmaning det är att skriva en kort text som tar hänsyn till alla olika inflytanden av ICAO språk, annat arbete, olika regelverk, politiska och kommersiella intressen, olika syn på ett ämne o.s.v. Jag har en ny respekt för detta och inser att detta förmodligen kommer att bli de texter i mitt liv som jag kommer att ha lagt ner mest tid på för minsta möjliga omfång.

Tack till er som har läst om detta under veckan och jag är mer än tacksam om ni vill komma med funderingar och kommentarer om vad ni tycker en ICAO Human Performance Manual ska innehålla.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.