Home » Flygindustrin » Ny revolutionerande jetmotor men med nya problem

Ny revolutionerande jetmotor men med nya problem

Det är inte så ofta som bloggen har tagit sig an den mer ingenjörsmässiga eller tekniska sidan av flygindutrin, så det är hög tid att det sker. Det handlar om en ny och “revolutionerande” jetmotor – PW1100G – från Pratt & Whitney som redan länge marknadsförts som den som ska göra nästa generation av passagerarflygplan än mer effektiva och ekonomiska. Det har dock inte gått så bra med detta hittills. Även om jag läst om detta problem i nyheter under det senaste året så måste jag erkänna att jag inte riktigt fått grepp om vilket stort problem det är och när jag nu letade fanns det ett rejält antal artiklar om detta.

Om dessa skriver nu min favoritbloggare Ben Sandilands (länk nedan) på sin blogg Plane Talking och AINonline (länk nedan). Dessa artiklar skriver dock inte mycket om vilka specifika problem det handlar om, så detta fick jag kolla upp på andra ställen. Det förefaller inte ha varit problem med stor eller direkt påverkan på flygsäkerhet utan mer avseende pålitlighet, problem som lett till attt delar behövt bytas ut i förtid och därmed lett till kostnader både i förlorad produktion och underhåll. Bland de problem som omnämns i olika artiklar finns gearbox, combustor, oil seal, liksom problem som lett till längre starttider, felindikeringar o.s.v.

I artikelflödet om detta kan ses en trend; fel tas upp av flygplanstillverkare och flygbolag som köpt motorerna, medan Pratt & Whitney försvarar sig med att problemen ska ordnas snart eller redan är över samt återkommande kommentarer om effektiviteten och den goda bränsleekonomin som motorerna levererar (vilket i sig verkar sant). Men det har varit länge och de som köpt dessa motorer är inte nöjda, medan de som beställt dem men ännu inte fått sina motorer levererade måste tänka en hel del på sitt beslut.

Ben Sandilands kallar det “the triumph of marketing over reality” och eftersom A320NEO även säljs med ett motoralternativ i form av den fransk-amerikaknska CFM International LEAP så är Pratt & Whitney nu illa ute. Föreningar av beställda flygplan med PW1100G och avbeställningar har redan skett. Till exempel har det amerikanska lågkostnadsbolaget Spirit just meddelat att de int ekonomer att ta emot beställda A320NEO under 2018 på grund av dessa problem (länk). Motorn verkar leverera de besparingar den lovat men problemen med driftsäkerheten gör allt mer skada, villet förmodligen förvärras av Pratt & Whitneys tendens att “prata ned” och förminska problemen i sina uttalanden. Förmodligen blir det bra till slut, men hur mycket skada som har skett då får vi se och om inget annat så verkar det finnas något att lära om hur man hanterar sådana här situationer i media och med sina kunder.

Länk till artiklar:
Troubles persist for ‘revolutionary’ GTF engine vital for new tech jets
Pratt PW1100G Performance ‘Unacceptable,’ Says Airbus CFO


2 Comments

  1. Intressant med PW-motorn (GTF för geared turbo fan) är att det är inte den “revolutionerande” planetväxeln (som gör att både fläkt och kompressor går på mer optimerade varvtal än i en “traditionell” jetmotor där de sitter på samma axel) som ställer till problem, utan helt andra saker. Brännkammare och oljetätningar håller inte. Men största problemet är att de inte lyckas tillverka tillräckligt många motorer tillräckligt snabbt, då de har problem med att få specialbeläggningen på fläktbladen att fästa ordentligt. Detta har gjort att certifieringen och leverans av A321NEO med PW-motorer skjutits upp 9 månader.

    Prestandamässigt, då vi talar bränslebesparing, ligger PW-motorn några procent över målet. CFM klarar det precis med en “konventionell” motor som fintrimmats genom att höja temperaturer och tryck i motorn, och därmed tvingats använda mer exotiska material, finare toleranser i tillverkningen osv. (Det är bland annat detta som gjort att den kräver längre starttid än tidigare motorer.)

    I slutändan är GTF-tekniken det som alla motortillverkare kommer gå över till, då här finns potential för ytterligare förbättringar. Mindre varianter av PWs GTF-motor flyger redan utan problem på bland annat Bombardier C-series. Tråkigt att de inte lyckades få till den större varianten till A321NEO…

    • Hej Johan, fantastiskt, kunnigt och bra svar. Det är jag mycket tacksam för eftersom min kunskap om detta är mycket begränsad. Är det okej att jag lägger upp ditt svar som ett uppföljande inlägg på bloggen?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.