Home » Flygindustrin » Vad händer med flygindustrin i Thailand?

Vad händer med flygindustrin i Thailand?

Baserat på ett tips av kollegan och gästskribenten Anders Ellerstrand tar bloggen idag upp flygindustrin i Thailand. Bloggen har tidigare tagit upp Asien, till exempel om rutter från Asien, om Indonesien, om Japan, om Indien och om Kina. (Fortfarande inget om Sydamerika, tips på nyheter från flygindustrin där mottages med tacksamhet!) Dagens inlägg refererar till en artikel på newairportinsider.com (länk nedan) som ställer sig ungefär samma fråga som i rubriken till detta inlägg.

Thailand framstod tidigare som en betydande flygnation med en än bättre framtid att förvänta sig. Bangkok som hubb i klass med Singapore och en stark flygindustri kopplad till turism och ekonomisk utveckling var visionen. Trafiken på Thailands flygplatser har fördubblats de senaste sex åren och många flygbolag har expansionsplaner – vilket verkat stämma ed visionen. Men den nationella “flag carriern” Thai Airways stängde förra året sin rutt till Los Angeles och skulderna har ökat dramatiskt för bolaget. Liksom traditionellt starka asiatiska flygbolag som Malaysian och Cathay så har Thai utsatts för en ökad konkurrens från nya lågprisbolag och dras med gamla flygplan och en ineffektiv organisation.

Med egna och regionala lågprisbolag på väg att ta över nationell och regional trafik, liksom lågprisbolag från andra världsdelar (t.ex. Norwegian och Eurowings) så är konkurrensen abseende trafik till och från Thailand hårdare än någonsin tidigare. En nedgradering av landets flygsäkerhet av ICAO förra året ledde också till hinder för expansion. Men det blev en varningsklocka och landets luftfartsmyndighet hoppas kunna återställa landets säkerhetsrating och anseende. Satsningar på förbättrad infrastruktur är pågående och planerade. Lågkostnadsbolag fortsätter att expandera och Bangkok är den flygplats i världen med mest lågkostnadsbolag.

På grund av Thailands läge i en ekonomiskt växande och väl befolkad världsdel, väl utvecklade turismsektor och relativt väl utvecklade nivå av utveckling och utbildning så finns det ändå anledning att tro att dess flygdinsutri kan bli framgångsrik framöver. Detta kräver dock att man får ordning på befintlig infrastruktur och kan utveckla ny och samtidigt kan hantera konkurrensen så att lönsamheten inte drabbas. Inga lätta utmaningar, men möjliga att hantera så liksom artikelförfattaren tror jag på en positiv utveckling, med en del svårigheter längs vägen, för flygindustrin i Thailand.

Länk till artikel:
Thailand Aviation: What Happened to It?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.