Home » Flygindustrin » Alitalia – en ändlös tragisk opera, men kan det vara dags för sista akten?

Alitalia – en ändlös tragisk opera, men kan det vara dags för sista akten?

Alitalia är ett flygbolag som har tagits upp tidigare här på bloggen (länk). I en kommentar om Alitalia på Flightglobal tas bolagets situation nu upp igen (länk nedan) och då passar även jag på att göra det samma. Det är sällan som det är goda nyheter det handlar om när man talar om Italiens nationella och traditionella flygbolag. Det är i och för sig lite tråkigt att återvända till en så sorglig historia, men det är lite som en tragisk opera och kanske börjar sista akten närma sig?

I det förra blogginlägget fanns uppgiften att Alitalia endast gått med vinst ett år sedan 1946 (och det var 1998). Mellan 1999 och 2008 gjorde man sammanlagda förluster på 3.7 miljarder Euro. När Etihad 2014 gick in som storägare lades en plan om nedskärningar och omvandling av verksamheten med sikte på vinst 2017. På grund av “försämrad marknad och hårdnande konkurrens från lågprisbolag” (ingen av dessa borde ha kommit som en överraskning) har man nu skjutit fram målet om vinst till 2019.

Tidigare räddningsplaner förefaller aldrig ha lett till mer än tillfällig respit från skulder och aldrig några strukturella förändringar. Ett exempel är den plan som Berlusconi genomförde 2008, vilken innebar en del märkliga transaktioner och ledde till en del uppmärksamhet från EU avseende rätten för en stat att gynna sitt eget flygbolag, direkt eller indirekt, med skattemedel. Även inom Italien är detta kontroversiellt, med en del som vill skydda bolaget och arbetstillfällen medan andra är emot att staten fortsätter att skydda ett förlustdrivande företag.

Planen nu är att skära ner på narrowbody flygplan och koncentrera sig på längre rutter. IAGs nya satsning Level (länk) och andra long-haul/low-cost initiativ kan dock omintetgöra en sådan satsning. Frågan är om det finns någon som helst anledning att tro att Alitalia skulle kunna bli något annat än vad det alltid har varit? Eller kommer det att överleva bara för att det alltid finns något nytt kreativt sätt att få bolaget att överleva? Den som har flygplansmodeller eller andra föremål med Alitalias logga på ska kanske börja fundera på samlarvärdet för ett svunnet flygbolag.

Länk till artikel:
OPINION: Is this Alitalia’s final last chance?


3 Comments

    • Ja, jag har sett och funderat på att skriv mer … Men det jag tror jag skrev det som behövda sägas tidigare. Att Etihad investerade i ett bolag med ett år av vinst efter bildandet 1946 är otroligt. Jag skulle vilja veta vad som sades i samtalen innan det köpet.

  1. Jo, det finns nog en hel del politik i detta och överenskommelser som inte är offentliga. Vi lär höra mer… 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.