Home » Flygindustrin » Möt tillverkaren: Bombardier – de bygger flygplan … också!

Möt tillverkaren: Bombardier – de bygger flygplan … också!

Det finns så mycket mer att tala om när det gäller flygindustrin än tillverkare, men eftersom de har tagits upp en hel del redan här på bloggen så tänkte jag ta och gå igenom en del av dem i en serie blogginlägg. Det skulle kunna lägga en grund för att förstå och läsa andra inlägg om industrin framöver. Först ut blev en tillverkare som inte är en av de två största, men som funnits med länge och gärna vill försöka konkurrera med de två största med sitt nya flygplan.

Det företag som avses är kanadensiska Bombardier, som inte bara tillverkar flygplan utan även tåg. Företaget startades dock med fokus på tillverkning av fordon för snöröjning, vilket verkar rimligt med tanke på klimatet i Kanada. Dess historia i flygindustrin är ganska ung och startade när Bombardier 1986 tog över Canadair från staten efter stora förluster. Efter detta togs även andra flygplanstillverkare i Kanda över av Bombardier.

De flygplan som tillverkats av Bombardier omfattar turboprop-flygplanet Dash 8, samt regionaljetflygplanet CRJ100/200/440 och CRJ700/900/1000, vilket är välkänt för många SAS-passagerare. Man tillverkar även businessjet flygplan i form av Global Express och Challenger, med Learjet som ett dotterbolag.

Efter förseningar har man nu även sin Bombardier CSeries, med modellerna CS100 and CS300 som spännande nog konkurrerar med de mindre modellerna av A320 och B737. Som rapporterades nyligen här på bloggen så var Air Baltic den första kunden för CS300 och de fick sitt första flygplan sent förra året (länk).Det är en intressant strategi att försöka utöka verksamheten genom att “äta sig in” i de två storas marknad underifrån.

Bombardier har dock besvärlig konkurrens från andra, framför allt under lång tid från Brasiliens Embraer, men på senare år även från Kinas COMAC och Rysslands Superjet, liksom andra – till exempel Indonesiens egen flygplanstillverkning. Även Indien har planer på att tillverka mindre jetflygplan så det ser ut att bli än hårdare konkurrens framöver. Nationell stolthet och olika nivåer av teknologiskt kunnande kommer nog att ställas mot skillnader i pris och risker med nya produkter i denna kamp.


1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.