Home » Flygindustrin » Alitalia – historien utan slut?

Alitalia – historien utan slut?

Det är bara att erkänna att jag tycker om att skriva om Alitalia. Det har blivit ett antal inlägg om denna olyckliga saga under de senaste åren, som dessa:
Alitalia omstrukturerar igen … och igen
Alitalia – en ändlös tragisk opera, men kan det vara dags för sista akten?
Alitalia – Vad mer finns det att säga?
Utöver detta har Alitalia tagits upp eller omnämnts i en handfull andra inlägg.

Liksom tecknaren av bilden ovan har jag flera gånger trott att det är slutetappen för Alitalia som vi har sett, men slutet har inte riktigt kommit än. Först gick det inte så bra med Air France – KLM som huvudman. Efter flera år med en betydande ägarandel för Etihad gick det ändå inte att fortsätta och konkurs var det enda alternativet som kvarstod. Men vem som ska ta över tillgångarna och personalen samt vilka villkor som ska gälla för detta har återstått att lösa. Många olika namn för ett övertagande har figurerat, t.ex. Lufthansa, easyJet och Ryan Air. Men nu är det med det amerikanska jätttebolaget Delta som samtalen förs.

Enligt artikeln är Delta intresserad av den del av Alitalia som har att göra med long-haul rutter, medan Lufthansa är intresserat av den del som har att göra med kortare rutter.
Även easyJet finns kvar i bilden, men med ett bud som inte anses attraktivt nog. Det är det nationella tågbolaget Ferrovie som fått uppdraget att sköta förhandlingarna. Delta har sedan tidigare en relation med Alitalia via sitt samarbete med Air France – KLM.

Nu finns det också en inhemsk konkurrent med betydande stöd från en penningstark aktör inom den globala flygindustrin. Det handlar om Air Italy, som har Qatar Airways som delägare. Även om jag redan skrivit om slutet för Alitalia många gånger tidigare så måste det rimligtvis vara nära denna gång. Men vem vet med ett flygbolag som bara gått med vinst ett år (1991) sedan det startade 1947?

Länk till artikel:
Delta May Be Frontrunner in Talks for Alitalia Deal: Stampa


2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.