Home » Flygindustrin » Vilka lågprisbolag kan överleva Indiens låga biljettpriser?

Vilka lågprisbolag kan överleva Indiens låga biljettpriser?

Om jag bara var bättre på att få ihop rubriker skulle denna ha varit betydlig mer dramatisk. Artikeln som ligger till grund för detta inlägg är från Bloomberg (länk nedan) och har publicerats med två titlar “Two-Cent Fares Are Killing Airlines in India’s Cutthroat Market” samt “Epic Fare War Crushes Profits in Booming Indian Airlien Market”, vilket garanterat lockar läsare. Nu ska det erkännas att det är ett aktivt val här på bloggen att hålla språket mindre effektsökande och med mer fokus på innehåll. Men ibland är det frestande att ta till stora ord, som till exempel när Indiens lågprisbolag verkar involverade i ett priskrig som likt ett drama av Shakespeare kan komma att leda till att ingen överlever.

Det handlar om Indiens växande ekonomi och hur denna lockat folk i landet, liksom intressenter från andra länder, att starta flygbolag. Flygindustrin har också vuxit snabbt och fortsätter att växa, men inte så snabbt som nya flygbolag hoppats på. Jet Airways, ett av de första flygbolagen som startades när flygmarknaden öppnades upp i Indien, redovisar stora förluster och flera andra har problem. Omkring tio flygbolag här just nu inblandade i en hård och intensiv kamp om passagerare och i förlängningen om sin egen överlevnad.

Som alltid inom flygindustrin så är nya bolag beredda att använda mycket låga priser för att komma in på marknaden och ta marknadsandel. Detta har lett till generella prisfall för biljettpriser på omkring 40% sedan 2014, vilket naturligtvis pressat flygbolagen mycket hårt. Indiska flygbolag betalar dessutom höga bränslepriser på grund av skatter, vilket inte gör det lättare att gå med vinst.

Även med så tuffa villkor har flygbolaget IndiGo lyckats gå med vinst, så positiva exempel finns. I motsats till detta har inte bara Jet Airways problem, även det gamla nationella flaggskeppet Air India har länge gått med förlust. Den tragikomiska berättelsen om försöket att sälja detta bolag har tidigare skildrats här på bloggen (länk) och den har inte sett sitt slut. En sak är säker, det kommer att finnas långt mer drama att berätta om från den indiska flygindustrin under de närmaste åren.

Länk till artikel:
Two-Cent Fares Are Killing Airlines in India’s Cutthroat Market


2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.