Home » Flygindustrin » Behovet av piloter leder till ursäkter till passagerare från flygbolag i Australien

Behovet av piloter leder till ursäkter till passagerare från flygbolag i Australien

Att det är svårt för många flygbolag att hitta de piloter de behöver har vi tidigare tagit upp här på bloggen (länk, länk och länk). De många inläggen på LinkedIn under det senaste året från rekryterngsfirmor som letar efter piloter förstärker detta intryck. Jag kan i alla fall säga att jag aldrig sett dessa så ofta som under det senaste året. Men hur läget är just nu när det gäller pilotrekrytering och behov av piloter blev än tydligare då en pilot under den senaste veckan lade upp inlägg på LinkedIn där han i detalj och med all önskvärd tydlighet beskrev de krav han och några till hade för att byta flygbolag.

Ett av de bolag som har problem med att hitta piloter är Airnorth i Australien (länk nedan), ett bolag med 13 flygplan och 22 destinationer. Bolaget skickade nyligen ut en ursäkt till sina passagerare för inställda flygningar på grund av att man inte har så många piloter som man behöver (vilket gjorde deras slogan “We fly together” lite lustig). Meddelandet skickades den 15 januari och innehöll följande text: “We continue to recruit pilots and currently have 11 positions vacant. The induction process requires new pilots to undertake mandatory simulator and flight training before they are qualified to operate our aircraft. This process takes time, and we are currently spending in excess of half a million dollars on recruitment and training in order to continue to provide safe and reliable services for all our customers.” Att det är svårt att hitta piloter i Australien har lett till att landet har ändrat sina visumregler (länk) så att piloter nu finns med på listan över yrken där arbetskraft behövs, vilket är en förändring efter många år när så inte varit fallet.

Andra mindre flygbolag som nyligen haft problem med att hitta piloter och ställt in flygningar är Cargolux (länk), regionala bolag i Kanada (länk + länk nedan), Horizon Air i USA (länk) och Air Do i Japan (länk) Dessa situationer har olika orsaker och jag avser inte gå in på dessa i detalj i detta inlägg. I de flesta fall är det mindre operatörer och bolag som har problem som leder till inställda flygningar, men det är bara att konstatera att detta är en annorlunda situation mot vad har varit fallet under många tidigare år, då det var mycket svårt för nya piloter att hitta sitt första pilotjobb. Ofta fick unga piloter rådet att vara tålmodig och uthållig eftersom det kunde ta flera år att få det första jobbet som pilot. Under senare år är det nya och unga piloter som gjort det möjligt för många flygbolag att kunna expandera eftersom det inte längre finns ett lång kö med piloter som väntar på sin första möjlighet i branschen.

Hur länge denna situation kommer att fortsätta återstår att se, liksom om den kommer att förvärras, förbättras eller att förbli. Om du som läsare har några observationer, erfarenheter eller funderingar kring denna situation så hör av dig med kommentarer, ett gästinlägg, eller ett mejl (till nicklas.dahlstrom@tfhs.lu.se). Det vore intressant att kunna ta upp situationen för piloter just nu från ett perspektiv av direkt erfarenhet.

Länk till artiklar:
Ongoing pilot shortage causes Airnorth to cancel flights
Pilot shortage affects airline – Demand for commercial aviators leaves Pacific Coastal Airlines and other carriers scrambling


6 Comments

  1. Mycket intressant och precis som du har jag också noterat mängden inlägg på Linkedin som handlar om rekrytering.

    Jag tror inte att problemet stoppar vid piloter. Flera länder i Europa har brist på flygledare och jag gissar att det finns exempel även utanför Europa. Det börjar så smått märkas även i Sverige – på svt.se läste jag nyheten om “Akut personalbrist i Kirunas flygledning”. De närmsta tio åren går ca 250 svenska flygledare i pension.

    Lägger man så ihop några olika faktorer; det är samma typ av människor som blir pilot och flygledare (förr var många flygledare tidigare piloter, idag finns det flera piloter som är tidigare flygledare), yrkena har inte alls samma status som “förr”. Jag har t.o.m. hört att det är svårt att rekrytera stridspiloter (som “alla” skulle bli när jag var ung), brist utomlands brukar betyda höga löner som lockar svenskar och idag krävs ju inte att man är särskilt äventyrslysten för att flytta utomlands. För några veckor sedan var jag på en presentation på Trafikverket där många besökare från olika branscher pekade på att Sveriges ekonomiska utveckling begränsas av att företagen har svårt att rekrytera kvalificerad arbetskraft. Det är alltså många arbetsgivare som ska slåss om samma ungdomar.

    Summa summarum – min prognos är att om bara något år har vi brist på såväl piloter som flygledare i så stor omfattning att det kommer att påverka utbudet av flyg. Det i sin tur borde betyda stigande biljettpriser…

    och det finns

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.