Home » Flygsäkerhet » För varmt för take off from Phoenix!

För varmt för take off from Phoenix!

Just nu är det för varmt för en del flygplan i Phoenix, Arizona. Om jag var en ordvitsande kvällstidningsredaktör vore detta en gyllene möjlighet – fågel Phoenix fast på marken, Phoenix i askan o.s.v. Men nu handlar det om inställda flygningar och en koppling till vad som kanske på fler ställen kan bli en allt vanligare orsak till inställda avgångar – för höga temperaturer. Om än att höha temperaturer alltid varit något som man räknar med för start så är det sällan som det inneburit att flygplan inte kan starta.

Det är BBC (länk nedan) som rapporterar om att med temperaturer på 49 grader Celsius har mer än fyrtio avgångar ställts in från flygplatsen Sky Harbour i Phoenix. De flesta av dessa inställda avgångar var med Bombardier CRJ som har en maximal temperatur på 48 grader för operationell verksamhet. Flygplan som B737 och A320 och uppåt i storlek har några grader högre temperaturer som gräns och har därför kunnat fortsätta att flyga.

Detta problem är dock inget nytt eller okänt sedan tidigare. Förra året lade ICAO fram en rapport som varnade att generellt högre temperaturer orsakade av klimatförändringar kan komma att leda till “severe consequences for aircraft take-off performance, where high altitudes or short runways limit the payload or even the fuel-carrying capacity”. Sådana problem har länge varit något som påverkar flera länder i Mellanöstern, liksom flygplatser på hög höjd i Sydamerika. En del av dessa flygplatser planerar därför avgångar på kvällar och nätter för att undvika de tider då temperaturen är som högst.

Om trenden med ökande temperaturer globalt fortsätter så kommer det att leda till många olika problem, med flygets som långt ifrån de värsta. Men det är en påminnelse om att klimatförändringar kommer att påverka allt och alla när man tänker på hur mer värme kan komma att påverka även flygplans prestanda och om de kan starta eller inte.

Länk till artikel:
Phoenix flights cancelled because it’s too hot for planes


2 Comments

  1. Jag läste just en artikel om klimatförändringarna som lite kortfattat menade att de åtgärder vi planerar bara ger effekter på marginalen. Slutsatsen måste vara att vi nog gör bäst i att börja anpassa oss till klimatförändringarna. De har bara börjat och kommer inte att upphöra på länge…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.