Home » Flygindustrin » Kina tar taktpinnen i samarbetet med Ryssland om ett nytt stort flygplan

Kina tar taktpinnen i samarbetet med Ryssland om ett nytt stort flygplan

Här på bloggen har vi tidigare talat en del om Kina, så även om det samarbete mellan Kina och Ryssland om att tillsammans bygga ett nytt stort passagerarflygplan (länk). När två stora länder har sådana planer blir det utan tvekan en intressant historia. Nu finns en uppdatering kring detta, via nyhetsbrevet China Aerospace News från websajten Galleon (Se länk nedan).

Det som rapporteras nu är att Kina verkar ta taktpinnen i detta samarbete. Den formella starten av utvecklingsprojektet har redan skjutits fram några månader. Detta skulle redan ha skett genom att de båda tillverkarna, Kinas COMAC och Rysslands United Aircraft Corporation (UAC), registrerar ett gemensamt utvecklingsprogram.

Flygplanet som ska utvecklas jämförs med en Airbus 330-900, d.v.s. en widebody som ska kunna konkurrera med både Airbus och Boeing där ingen gjort så på länge. Motorerna ser ut att bli västtillverkade inledningsvis, men Ryssland har i sikte att utbeckla en modell som kan tas i bruk 2030. Även Kina vill ta fram ett motoralternativ men det är osannolikt att de kommer att klara av detta med tanke på den begränsade erfarenhet och expertis som finns i landet inom detta område.

Namnet på planet under utvecklingsfasen är Long-Range Wide Body Commercial Aircraft (LRWBCA), vilket kanske saknar en del marknadsföringsattraktion (om inte akronymen råkar vara riktigt smart på kinesiska och/eller på ryska). Det som pekar på att Kina tar ledningen i projektet är bland annat att Shanghai, där COMAC hör hemma, kommer att ha huvudkontoret för projektet. COMAC kommer även att bygga flygplanskroppen, medan UAC bygger vingarna. Chefen för projektet kommer att vara kinesisk.

Namnet för det gemensamma företaget kommer att vara China-Russia Commercial Aircraft International Corp. Ltd., vilket med sin charm tydligt återger att det är ett projekt med två regeringar bakom sig (lika attraktivt namn som det för flygplanet). Att Kina tar ledningen representerar sannolikt både landets större ekonomiska styrka, dess stora utvecklingsambitioner och dess drivkraft att ta sig in på marknaden för större flygplan. Men de båda länderna har en historia av både samarbete och politiska konflikter så detta kommer att bli ett utvecklingsprojekt att följa här på bloggen.

Länk till artikel:
Beijing’s Influence In Russo-Chinese Program Growing


1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.