Home » Flygsäkerhet » En lektion i hantering av en nödsituation från Aer Lingus

En lektion i hantering av en nödsituation från Aer Lingus

Det är på ett sätt lätt att rapportera om incidenter och haverier; de lockar till uppmärksamhet, är ofta dramatiska och det finns gott om material om dem – eftersom alla skriver om dem. Men goda exempel på när en svår situation går bra är mer sällsynta. Att lära av dem är i grunden det som tas upp av Professor Erik Hollnagel och hans ramverk för Safety II (länk), vilket är något som borde spridas mer i industrin. Desto roligare när det finns ett positivt exempel att ta upp!

Det är sajten Flight Service Bureau (länk nedan) som rapporterat om denna händelse, baserat på en YouTube video från Live ATC. Det är en Aer Lingus B757 som det handlar om och en händelse från september 2015 i New York. Kort efter att flighten lämnat JFK bakom sig fick man problem med ett av flygplanets hydrauliska system, vilket innebar problem med flaps och därmed högre landningshastighet. (Även problem med nose wheel steering och gear doors var en del av situationen.) Problemet med hydraulvätska ledde efter landning till en brand som dock släcktes av räddningspersonal. Hela händelseförloppet finns skildrat på en video från Live ATC (se nedan).

Videon som är länkad är tolv minuter värda att se på. Kommentarerna till videon på Flight Service Bureau är också värda att läsa för de som inte känner till hur sådana här situationer utspelar sig från ett pilotperspektiv. Även för de som är piloter finns en del saker värda att fundera på. Allt är långtifrån perfekt med hur det gick men piloternas lugn och hantering av situationen är väl värda att ta till sig och komma ihåg för den pilot som någon dag skulle kunna befinna sig i en liknande situation.

Händelsen skildras även kort på The Aviation Herald (länk nedan) och i kommentarsfältet hittade jag en intressant kommentar av pappan i en familj som var på flygplanet. Det är värt att betänka orden från honom, både avseende hur bra piloterna hanterade situationen men även hur allvarlig den upplevdes från ett passagerarperspektiv:
Dear All, I was on the flight with my wife and 5 kids. The captain and crew were very honest and kept us totally informed at every stage. The crew and fireman were fabulous and professional. Everybody was calm even though we all knew there was an emergency. The only question that everyone is asking is how did this leak occur? We are told repeatedly that flying is the safest form of transport and that where possible the systems are triplicated to deal with failures and that the plane is checked and serviced at regular intervals. The failure of this particular hydraulics system was not a minor issue.

Länk till artikel:
A lesson in emergency handling from Aer Lingus
Incident: Lingus B752 at New York on Sep 28th 2015, hydraulic leak


5 Comments

 1. Mycket intressant, och professionellt utfört. Härligt med den perfekta engelskan på båda i besättningen. Att han även kom ihåg att varna trafikledaren om landingsställets dörrar var imponerande!
  En sån händelse kan mycket väl hända även med den bästa tekniska underhållningen, men det är verkligen en bra frågeställning som passageraren ställer.
  Säkerhet kostar och det förvånar mig inte att även underhållet påverkas.
  Jag vet att en del flygbolag flyger med regummerade däck, och det händer titt som tätt att något flygplan får punktering under start och i värsta fall kan delar av däcket kastas in i motorn, vilket har hänt. Eller slå sönder hydraulikledningarna som befinner sig i hjulhuset.

  Det känns som att det stoppet som används är en olycka, för att allmänna folket ska få reda på det och reagera. Incidenter glöms bort för snabbt.

  • Tack för utmärkta kommentarer, Martin! Nästan nog för ett eget inlägg. Du får gärna skriva ett – jag redigerar och lägger upp. Hör av dig om du vill skriva något.

 2. Oj tusen tack! Men jag tror inte jag kan skriva något i närheten så bra som tidigare inlägg 🙂

  • Smart sätt att ta sig ur knipan? 🙂 Förstår, men om du skulle vilja försöka så hjälper jag gärna till.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.