Home » Flygindustrin » Vilka är de … de där long-haul och low-cost flygbolagen?

Vilka är de … de där long-haul och low-cost flygbolagen?

I en del inlägg, senast igår (länk) har jag tagit upp long-haul/low-cost (LH/LC). Även om det kan bli lite mycket på det ämnet kommer här en uppföljare. Detta är trots allt den kanske viktigaste strategiska frågan i flygindustrin just nu (definitivt den som chefer på traditionella bolag ligger vaken på nätterna och tänker på). Den är även kopplad till frågan om Middle of Market (MOM) flygplan (länk). Men vilka är då dessa bolag som är i framkanten av det som vissa fruktar och andra hoppas på ska bli en transformering av industrin? Nedan listas det som är kända just nu (om det saknas något så meddela mig):


Norwegian
Det behöver inte sägas mycket om det LH/LC-bolag som denna bloggs läsare känner till bäst, även om Det finns mycket mer att säga om detta bolag än vad som har skrivits på denna blogg. Med sin satsning på lågkostnadstrafik över Atlanten har Norwegian blivit industriledande och omtalat överallt.


Westjet
Detta är ett kanadensiskt regionalnolag som även flyger till Karibien och Mexiko och anledningen att de kommit med här är att de sedan 2015 flyger billigt och långt till London.


WOW air
Ytterligare en konkurrent över Atlanten är WOW air, ett isländskt flygbolag med bas på Keflavik. Bolaget startades 2011 och flottan är Airbus-baserad, med 12 flygplan för närvarande.


Eurowings
Lufthansas lågprisbolag är vi egentligen inte ett LH/LC, men de har sedan 2015 en del längre flygningar till Karibien och Thailand. Det verkar finnas planer på att denna typ av flygningar ska växa, men det är kontroversiellt för Lufthansa och allra mest i förhållandet till deras piloter.


Level
Detta nya bolag lanserade ås nyligen av IAG, vilket togs upp i ett inlägg här på bloggen (länk). Med Barcelona som bas och systerlågprisbolaget Vueling som matare av trafik avser man flyga över Atlanten billigt.


Frenchblue
Detta franska bolag bildades 2016 och har för närvarande bara ett flygplan, en Airbus 330 som flyger till Karibien och snart till ön Reunion. Två Airbus 350 är beställda och planerna är att anställa 400 personer de två första åren och utöka verksamheten i enlighet med detta.


Scoot
Scoot är Singapore Airlines långa arm och flyger i Asien och till Australien, men med rutter från Jedda i Saudiarabien i väst till Japan i öst är det inte rimligt att kalla det ett regionalt bolag. Aten kommer också som första europeiska destination i sommar.


Air Asia X
Det asiatiska lågprisbolagens långtflygande del är Air Asia X, men utöver det vågar jag inte gå in på detaljer i den komplicerade strukturen för de olika bolagen i denna grupp. Från Kuala Lumput flyger man över hela Austral-Asien och efter att ha gett upp flygningar till Europa 2012 så återkommer dessa snart enligt bolagets planer.

Även Qantas lågprisflygbolag Jetstar skulle kunna komma med här eftersom de inte bara flyger i Austral-Asien utan även till Honolulu. Bolaget kom också med son tvåa efter Norwegian på Skytrax lista över “World’s Best “Long Haul” Low Cost Airlines (länk).

Med detta tar bloggen helgledigt och återkommer på måndag!


2 Comments

  1. Nicklas, jag uppskattar de här inläggen. Som flygledare är det kanske inte de ämnen man i första hand söker men samtidigt är jag intresserad av utveckling, vad som händer härnäst och det är ju egentligen helt självklart att marknadesn utveckling påverkar allt – inklusive flygledare…

    Jag tittade nuligen i Eurocontrols “flagship magazine” som heter “Skyway Magazine”. Det senaste numret kan laddas ner här: https://www.eurocontrol.int/publications/skyway-no-66-springsummer-2017

    Det innehåller rätt mycket men det som kanske är relevant här är statistik. Jag blev t.ex. lite överraskad av att se att Barcelona ligger på plats 10 i listan över Europas “busiest airports”. Och lite längre fram delar man upp statistiken och då finner man att Barcelona är No1 som “low-cost airport”. Barcelona har inte statusen som “hub” för något stort bolag så hur har man kommit dit man är?

    Jag hittade en artikel – https://allplane.tv/blog/allplane/airlineblog/2011/01/hub-in-med-what-should-be-right.html – som bl.a. berör möjligheten för Barcelona att ändå bli en hub – kanske just för LH/LC?

    • Tack – alltid trevligt att höra. Hm, det känns som att det kanske borde bli ett inlägg om Barcelona baserat på detta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.