Home » Flygsäkerhet » Gästinlägg via video – Fällor i analys av haverier

Gästinlägg via video – Fällor i analys av haverier

För första gången har jag med en video här på bloggen och det är främst för att den är så bra, men även för att den är tillverkad av någon som jag har förmånen att ha som kollega och vän. Denna person är Johan Bergström, docent och forskare vid Lunds Tekniska Högskola (LTH) inom många olika områden av säkerhet och Human Factors.

Johan är inte bara expert inom säkerhet och Human Factors, han är även ansvarig för Mastersprogrammet “Human Factors and Systems Safety” vid LTH. Kopplat till detta har han tagit fram två korta men innehållsrika videoklipp och idag länkar jag till det första, vilket handlar om de analysfällor som ofta inträffar i samband med haveriutredningar.

Detta är dryga sju minuter av enkel och tydlig kommunikation om ett komplext och svårt ämne. Johan har verkligen lyckats fånga en hel del från Human Factors om de fällor som vi alla lätt går i när vi försöker förstå varför ett haveri inträffat. Jag kan varmt rekommendera detta videoklipp – se det gärna mer än en gång och tänk till däremellan (det har jag redan gjort).

Tack till Johan för tipset om att ta upp dessa videoklipp på bloggen. Kommentera gärna vad ni tycker om videoklipp på bloggen liksom om innehållet i detta – jag svarar och diskuterar mer än gärna om både detta och andra inlägg.


7 Comments

  1. Jag hade faktiskt hitta videon redan. Den är bra och tydlig och visst måste man tänka till lite…

    • Du skulle nog finna det värt att träffa Johan – om du inte redan gjort det?

  2. Jo, han har haft en föreläsning här på Sturup då vi träffades och vi har utbytt några mail sedan dess. Jag hade vissa förhoppningar om att gå utbildningen i Lund men det blev inte så tyvärr. Nu får jag plugga på egen hand istället…

    • Det verkar du göra bra! Och om jag kan hjälpa till med något så gör jag gärna det.

  3. Väldigt nyttig video. Lätt att analysera någon eller några andras Human Factor relaterade misstag. Ännu enklare att missa detsamma om sig själv när man sitter och analyserar och letar efter vad som gått snett. Just avslutat en ganska tung internutredning och önskar jag sett denna i ett tidigare skede.

    • Låter ju mindre trevligt med en tung internutredning, men bra om videon kan komma till nytta för framtiden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.