Home » Flygindustrin » Möt tillverkaren: Boeing – Vet vi inte redan allt om dem?

Möt tillverkaren: Boeing – Vet vi inte redan allt om dem?

Det kan tyckas att de två största tillverkarna inte skulle behöva någon presentation på en flygsajt, men för egen del känner jag mest till Boeing via deras flygplan och och folk som arbetar hos dem, men inte så väldigt mycket om företaget. Om jag kan behöva veta mer så kanske det finns andra i samma situation, så här kommer en kort översikt av Boeing som företag.

Mannen bakom företagets namn var William E. Boeing, vars köp av ett skeppsvarv i Seattle var starten på företaget. Här började flygplan byggas med företaget registrerat som “Pacific Aero Products Co”. Sjöflygplan var de första produkterna och tack vare ett kontrakt med USAs försvarsmakt i samband med första världskriget kunde man utöka verksamheten. Efter kriget byggde man både militära flygplan samt andra för postflyg, liksom 1928 sitt första passagerarflygplan. Detta följdes av flera flygplan för passagerare, som Boeing 247 (första med två motorer som kunde flyga med bara en av dem igång), flygbåten Boeing 314 Clipper och 1938 307 Stratoliner, det första flygplanet med en trycksatt kabin.

I samband med andra världskriget byggde Boeing en hel del militära flygplan, men när kriget tog slut tog också beställningarna slut och 70 000 anställda friställdes. Nya passagerarflygplan, som 377 Stratocruiser, kunde endast delvis kompensera för detta. Militära jetflygplan var nästa marknad, vilket följdes av modellen 707 (bild ovan), världens första större jetflygplan för passagerare. (Från denna tidpunkt håller jag mig till civila passagerarflygplan och lägger militära flygplan, helikoptrar och annat åt sidan.)

Boeing som det är känt än idag avseende passagerarflygplan går främst tillbaka till sextiotalet, då både B737 och senare B747 utvecklades och därefter börjDe användas. Medan B737 kom att bli alla tiders mest sålda passagerarflygplan så kom B747 att förkroppsliga drömmen om flygresor och bli en symbol för Boeing som den ledande flygplanstillverkaren i världen. Trots dessa framgångar var inledningen på sjuttiotalet en tuff tid, med få beställningar av 747, allmänt svåra tider och neddragningar av personal från över 80 000 till 20 000. Men fick dessutom nej från staten på sin begäran om medel för att utveckla ett överljudsflygplan för att konkurrera med Concorde.

Åttiotalet startade bättre, men nu fanns den nya konkurrenten Airbus på plats och som gensvar utvecklades B757, B767 samt uppgraderade versioner av B737. Fortsatt arbete med militära flygplan samt med Space Shuttle programmet bidrog också till verksamheten.) 1994 introducerade man B777, dess första “fly-by-wire” flygplan och vid tidpunkten det tvåmotoriga passagerarflygplan med längst räckvidd. Några år senare gick man ihop med McDonnell Douglas, vilket i praktiken handlade om att Boeing tog över en konkurrent och lade ner dess produktion (förutom MD-95, vilken döptes om till B717).

Produktionen av 757 avslutades 2004 och produktionen av B767 fortsätter i första hand för fraktmodellen. Konkurrensen med Airbus har fortsatt att vara hård och oförsonlig, inte bara avseende produkter och marknadsföring utan även politiskt spel på högsta möjliga nivå. Nya varianter av B737 (framför allt B737MAX) och B777 (B777X, se länk) har dock tillkommit och med B787 har Boeing spetsat till konkurrensen igen. I det politiska spelet har man dock hamnat illa till några gånger, bland annat avseende industrispionage, den besvärliga affären med flygburna tankningsflygplan och i nästan ständigt pågående konflikter i WTO med Airbus. Oavsett de kriser som kommer och går så är det ingen stor chansning att förutspå att Boeing kommer att fortsätta att vara en av de största flygplanstillverkarna i världen, både för passagerarflygplan och andra flygplan.


2 Comments

 1. Intressant igen Nicklas!

  Protesterar lite mot B707 som först och vill peta in DH Comet där… Jag har en gång åkt Pan Am B720 (variant av 707) över Atlanten! Tycker du missar B727 som på sin tid dominerade sin marknad och under mer än tio år var det mest tillverkade flygplanet i världen.

  Såg för övrigt till min förvåning att 767 ännu tillverkas – mest som fraktkärra idag tror jag.

  Det har skrivits mycket om Boeing. Såg någon artikel som gick ut på att man monterat ner dess “själ” genom omorganisationer och flytt av delar och att detta skulle förklara de problem man haft.

  Blir absolut spännande att se vad som händer framöver.

  • Utmärkt kommentar om Comet – får se om fler reagerar. B727 – lika relevant. Ja, det har varit en del prat om att dess ingenjörer har fått allt mindre inflytande. Material för en uppföljningstext senare.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.