Home » Flygindustrin » Finansiering av pilotutbildning i Norge – fortsättning

Finansiering av pilotutbildning i Norge – fortsättning

Det är med tacksamhet och ödmjukhet jag kan meddela att efter inlägget i tisdags har jag fått två gensvar från vårt kära grannland i nordväst. Jag är mycket glad över detta och hoppas få mer sådana kommentarer och information framöver även till andra inlägg. Frågan om vad som gäller i Norge är inte lätt för mig att reda ut, så jag har nedan bara sammanfattat de svar som jag har tagit emot.

Enligt ett mejl med mer information så gäller nya regler för studielån för pilotutbildning i Norge från juli 2017 och omfattar från denna tidpunkt studielån på 350 000 NOK per studieår, d.v.s. totalt 700 000 NOK för två år. Detta är ett lån och något som måste betalas tillbaka senare och är endast avsett för norska studenter som genomför sin pilotutbildning i Norge. Lånet har en lägre ränta än ett banklån och ingen ränta utgår under utbildningstiden. Utöver detta speciella studielån finns även vanligt studiebidrag och studielån att tillgå.

Enligt en kommentar till gårdagens inlägg så handlar det nya beslutet on att norska staten har ökat studielånet för pilotutbildning till totalt cirka 1 300 000 NOK. Om man fullföljer utbildningen omvandlas 40% av detta till ett stipendium, d.v.s. Det kvarvarande lånet reduceras till cirka 650 000 NOK. Denna 40% avskrivning är något som de flesta får i Norge i samband med fullföljd utbildning, men totalbeloppet är för pilotutbildning betydligt större.

Jag hoppas att jag har återgivit denna information korrekt men är något osäker eftersom de delvis verkar säga samma sak men ändå med vissa skillnader. Om någon kan bidra med med information och källor för vad som gäller för pilotutbildning i Norge från nästa år så skulle det kanske gå att få mer klarhet.

I mina egna efterforskningar så hittade jag information på sajten för Pilot Flight Academy (här) som bekräftar uppgifterna om 350 000 NOK per år som möjligt extralån (och tillsammans med vanliga bidrag och lån en totalsumma på 1 030 900 NOK). Även på Luftfartsskolens hemsida (här) hittade jag liknade uppgifter dock med annorlunda siffror, troligtvis beroende på att man bakat in allt tillgängligt studiestöd i dem:

Andelen «Lån til skolepenger» fra Lånekassen vil fra neste år kunne utgjøre opp til kr 412.000,- per år. Merk at dette er studielån uten stipendandel. Den delen av studielånet øremerket til livsopphold, kr 104.000 per år, kan gi 40% stipend årlig. Maksimal studiestøtte kan dermed bli kr 824.000 + kr 208.000 over 2 år.

Detta är så långt jag lyckats hitta information i nuläget. Det ska också sägas att det finns en statligt finansierad utbildning vid universitetet i Tromsö (UiT) där, liksom vid TFHS, ingen betalning behövs. (TFHS har samarbetat med UiT under lång tid.)

Det som är intressant med detta är att det nya beslutet från Norge kan ses som ett tecken på det stora behovet av piloter och också på hur detta behov ska bemötas, i detta fall inte bara lämnas åt flygindustrin utan med ett stöd från staten. Finansiering av pilotutbildning är en fråga som länge varit svårhanterad och den kommer säker att fortsätta att vara det, därav att det är intressant att följa olika initiativ om dess finansiering.

Jag hoppas nu även höra av några som vet något om hur situationen ser ut i Danmark och kanske kan berätta något om ryktena om en statligt finansierad pilotutbildning där. Och varför inte något om andra grannländer som Finland eller Island från de som vet något om hur det ser ut i dessa länder? (Eller för all del i andra länder utanför Norden också.)

Återigen, tack till er som hörde av er!


1 Comment

  1. Hei Nicklas. Det er kun den vanlige andelen studielån (litt over 100.000 NOK pr. år) som kan omdannes til 40% stipend ved bestått eksamen. Dette gjelder for alle studier i hele Norge, som et incentiv for å bestå eksamen.

    Ekstralån som er foreslått bevilget til pilotstudenter (i størrelsesorden 700.000 NOK totalt) er et rent lån og må betales tilbake i sin helhet, dog til en gunstig rente. Den eneste forskjellen fra før er altså at norske studenter har mulighet til å finansiere hele studiet gjennom lån fra lånekassen, i stedet for å gå i det private bankmarkedet. Stipendet (altså beløpet som man ikke trenger å betale tilbake) er det samme.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.