Home » Övrigt » Fler bygger flygplan – i detta fall Indonesien

Fler bygger flygplan – i detta fall Indonesien

atp_n245_pic

Som tidigare har tagits upp på bloggen så finns detta med att bygga flygplan ofta med bland ambitionerna hos länder som försöker bygga upp sin industri. Tidigare inlägg har tagit upp detta avseende Kina (artikel om Kinas flygindustri, artikel om samarbete mellan Kina och Ryssland). Idag tar jag upp flygplanstillverkning i Indonesien.

Det är journalisten David Donald på AIN Online som rapporterar om projektet att bygga ett regionalt flygplan för egna behov i Indonesien. Projektnamnet är N245 (se bild ovan) och bygger på ett tidigare projekt i samarbete med Airbus. Det handlar om ett tvåmotorigt turbopropflygplan för 54 passagerare och som därmed kommer att vara lite längre och ta fler passagerare än den tidigare varianten. Tanken är att detta flygplan ska mata passagerare från de små och otillgängliga flygplatser (utan asfalterade banor) som finns på Indonesiens många öar till mer normalstora flygplatser, där jetflygplan kan ta över transporten till en annan större flygplats (för att sedan kanske avslutsa med en turboprop flyging om slutdestinationen är en mindre plats).

ladda-ned

Avsikten är att skapa ett mellanalternativ till den tidigare lanserade N219 (se bild ovan), ett annat och mindre egentillverkat flygplan för 19 passagerare och en normalstor jetmaskin. N245 kommer att konkurrera med Bombardier Q300 och ATR 42. Det ska dock sägas att man inte än flugit med prototypen för N219 trots att det presenterades för ett år sedan. Förseningar med komponenter har lett till förseningen men den första flygningen planeras innan årsskiftet. När den större N245 kan komma att flyga är än så länge osäkert. Projektet att utveckla och bygga flygplan ska dock ses som en återspegling av Indonesiens ambitioner för att ta hand om sina egna transportbehov och bygga upp en mer avanceras industriell verksamhet i landet.

Länk till artikel:
Indonesia’s Latest Regional Airliner Project Taking Shape


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.