Home » Flygindustrin » Jag ska köpa vingar för pengarna – och de ska vara vikbara

Jag ska köpa vingar för pengarna – och de ska vara vikbara

image

I en artikel i Aviation Week (och på många andra ställen) tas ett nytt forskningsinitiativ av NASA upp – och det handlar om vingar som ska kunna vikas in under flygning.

Boeing har redan planerat att ha vikbara vingar på nästa version av B777, det vill säga B777X, vilken är planerad att levereras från 2019. I detta fall handlar det dock endast om användning på marken och om att få en större vinge att kunna passa för existerande taxibanor och hangarer.

Men NASA avser undersöka vikbara vingar även för användning i luften. Tanken är att vinklade yttre delar av vingen ska öka girstabilitet och kontroll samt därmed kunna leda till minskade kontrollytor och minskat luftmotstånd. Att detta använts förut var nytt för mig, men så var fallet med North American XB-70 Valkyire, ett amerikanskt bombflygplan som endast byggdes som prototyp.

image

Artikeln fortsätter med detaljer om den avancerade ingenjörskonst som krävs för att denna lösning ska fungera, detaljer som jag inte kommer att gå in på i denna korta sammanfattning. Jag kan dock konstatera att detta är inte något spekulativt som bara är kul att skriva om på en blogg. Aviation Week lade nämligen just upp en länk till en video som visar en prototyp för den vikbara vinge som B777 kommer att ha (se länk nedan).

Länk till artikel:
NASA To Test Drag-Reducing Inflight Wing Folding Oct 26, 2016
Länk till video:
Watch: Boeing 777X Folding Wingtip


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.