Home » Flygindustrin » Simon Ericson: Ronneby och Kalmar till Frankfurt med Air Dolomiti

Simon Ericson: Ronneby och Kalmar till Frankfurt med Air Dolomiti

Besök gärna Simons webbsida flyg24nyheter.com för fler flygnyheter på svenska från flygbranschen över hela världen.

I maj offentliggjordes nyheten att Lufthansa-bolaget Air Dolomiti börjar flyga till Frankfurt från både Ronneby och Kalmar i en triangellinje med start i höst. Linjen är ytterligare en nav-linje från södra Sverige som förbinder landet med ett större nav i Europa.

Tiden då regionala flygplatser i södra Sverige hade flyglinjer till Köpenhamn och Kastrups flygplats som agerade nav för vidare resor är mer eller mindre över sedan några år tillbaka. I stället har de senaste åren innehållit etablering av flyglinjer till större nav ute i Europa. Amsterdam, Frankfurt och München är stora nav som haft förbindelser till flera regionala flygplatser i landet och från den 19 september får även Kalmar och Ronneby en flyglinje till ett stort nav i Europa, nämligen Lufthansa-navet Frankfurt.

Frankfurt-Ronneby-Kalmar-Frankfurt kommer att flygas fem dagar i veckan, ej trafik på tisdagar och lördagar, med en Embraer 195 från Air Dolomiti, som är en del av Lufthansa Group. Det är alltså en försiktig start som inte möjliggör resor över dagen ut i Europa, något som är viktigt om affärsresenärer ska använda sig av en flyglinje, men tidigare linjer från södra Sverige till nav i Europa har startat på ett liknande sätt. På flyglinjerna Karlstad-Jönköping-Frankfurt och Norrköping-München inleddes trafiken med ungefär en daglig avgång, med målet att öka trafiken på sikt. Båda linjerna ovan existerar inte idag efter att flybmi gick i konkurs år 2019 men har beskrivits som framgångsrika när de trafikerades. De båda linjerna till Frankfurt respektive München hade båda efter en mer försiktig start fått två avgångar varje vardag när flybmi gick i konkurs. Även KLM:s flyglinje Linköping-Amsterdam som före Coronapandemin hade upp till tre dagliga avgångar till KLM:s nav började på ett liknande sätt. Det är alltså inte ett måste att en flyglinje till ett nav har en optimal morgonavgång till en början.

Om invånare och näringsliv i Blekinge och östra Småland väljer sin nya flyglinje till Frankfurt, som precis som Karlstad-Jönköping-Frankfurt och Norrköping-München får ett ekonomiskt stöd, kan flyglinjen komma att få fler avgångar till Lufthansas nav i Frankfurt. Det som främst är viktigt är att få en morgonavgång till Frankfurt som gör att man kan nå många destinationer i Europa under förmiddagen och även kunna byta till långlinjer. Med Coronapandemin är det dock troligt att affärsresandet väntas tas längre tid på sig att återhämta sig och då passar kanske tidtabellen för Kalmar och Ronneby, med en eftermiddagsavgång till Frankfurt, bra.

Både Blekinge och östra Småland har inget större nav beläget i närheten. De alternativ som finns med flyg idag är en flygning åt ”fel håll” till Arlanda för att därefter byta flyg ut till Europa. Ett annat alternativ är Kastrup som nås med en tågresa på över tre timmar från både Blekinge och Kalmar. Detta talar för att flyglinjen till Frankfurt kan lyckas. I stället för att åka tåg i tre timmar eller flyga ”åt fel håll” innan man kan ta sig ut i Europa kan man checka in hela vägen till destinationen från Kalmar eller Ronneby flygplats. Om tidtabellen för flyglinjen till Frankfurt från Ronneby och Kalmar passar väl in i Lufthansas ”tidsbankar” för avgående och ankommande flyg på Frankfurt-flygplatsen kommer resenärer troligen att spara mycket tid och skapar inte minst bekvämlighet.

Dessutom kommer man i Blekinge och östra Småland att satsa på marknadsföring på den tyska marknaden för att locka tyska turister att använda sig av den nya flyglinjen. Tyskland är exempelvis en prioriterad marknad för besöksnäringen i Kalmar och den nya flyglinjen kan säkerligen bidra positivt om man lyckas marknadsföra för tyska turister att flyglinjen finns.

För att flyglinjen ska lyckas krävs som nämnts en bra tidtabell som passar bra in i övriga ankomst- och avgångstider på Frankfurts flygplats för att möjliggöra bra förbindelser. För att överhuvudtaget ha smidiga förbindelser via ett nav är att man har ett biljettsamarbete med flygbolaget som har navet på den flygplatsen man flyger till. Här har både Kalmar och Ronneby löst detta genom Air Dolomiti som ägs av Lufthansa och ska enligt Ronneby Airport göra det möjligt att boka genomgående biljetter från Ronneby eller Kalmar till destinationer på Lufthansa linjenät.

Detta är ett måste för att en nav-linje av denna typ ska lyckas och det har förhoppningsvis Kalmar lärt sig sedan man försökte på sig en nav-linje till Berlin år 2014. Den gången valde Kalmar kommun att ekonomiskt stötta först flybmis och därefter Sparrow Avaitons flygningar mellan Kalmar och Berlin med syftet att ha en nav-linje till Kalmar flygplats. Problemet med denna kortvariga flyglinje var att nav-flygbolaget på Tegel-flygplatsen i Berlin, Air Berlin, inte erbjöd ett stort nav till Europa och att flybmi inte hade något samarbete, exempelvis codeshare eller interline med Air Berlin. Detta innebar att resenärer var tvungna att hämta sin väska på Tegel-flygplatsen vid ankomst från Kalmar och därefter checka in igen med Air Berlin för att resa vidare, vilket förlänger bytestider och minskar bekvämligheten betänkligt.

Sammanfattningsvis har Frankfurt-Ronneby-Kalmar-Frankfurt bra förutsättningar att bli en flyglinje som på sikt kan överleva utan ekonomiskt stöd om Coronapandemin gör det möjligt att börja resa igen under hösten. Det finns dock några orosmoln med konkurrens som kan komma från KLM som åtminstone före pandemin flög Växjö-Amsterdam. Däremot kommer Frankfurt-Ronneby-Kalmar-Frankfurt erbjuda resenärer bra bytesmöjligheter i Frankfurt genom samarbete med Lufthansa, har potential att locka till sig tyska turister och kommer att erbjuda östra Småland och Blekinge en smidig förbindelse till ett större nav som ligger åt rätt håll för resor ut i världen vilket de båda regionerna idag saknar. Om resenärer i de aktuella regionerna i Sverige och tyskar får upp ögon för flyglinjen kan även problemet med en mindre bra tidtabell åtgärdas om Air Dolomiti ser att det finns en tillräcklig efterfrågan för fler avgångar och bättre avgångstider från Ronneby och Frankfurt. Det finns åtminstone bra förutsättningar på förhand om Coronapandemin lättar i höst.

Simon Ericson
flyg24nyheter


1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.