Home » Flygindustrin » Airbus och Boeing – hur gick det 2020?

Airbus och Boeing – hur gick det 2020?

Det är ett ämne som kanske återkommit allt för ofta här på TFHS-bloggen; konkurrensen mellan Airbus och Boeing. Det handlar ju dock om en tävling mellan två av de största industriella rivalerna i världen och utan tvekan den mest betydande matchen i flygindustrin – så här kommer ännu ett avsnitt. Det är sajten simpleflying.com som publicerat ett inlägg (länk nedan) som sammanfattar vad som hände i kampen mellan de två största flygplanstillverkarna under förra året.

För Boeing är det lätt att sammanfatta året – det var det värsta sedan 1977. Det säger en hel del för ett företag som trots stora framgångar har haft en hel del upp och ner över de senaste förtid åren. Efter en tidigare nyligen toppnotering på enorma 806 levererade flygplan, så föll denna siffra till 157 under 2020. Det var fraktflygplan som räddade dessa siffror från att bli än lägre. Boeing levererade fem 747-8F, 30 767F och 20 777F. Endast 43 737 (inklusive MAX), 5 777 och 53 787 Dreamliners var antalet för passagerarflygplan.

För Airbus var antalet levererade flygplan 566, en imponerande siffra med tanke på hur året såg ut. Av dessa var planes 484 single arsle/narrowbodies (A320 och A220). Bara 84 var twin sidled/widebodies (A330, A350 och A380). Detta visar tydligt den redan tidigare etablerade trenden i industrin avseende att flygbolag föredrar mindre flygplan jämfört med hur marknaden såg ut för tio år sedan. Det flygbolag som tog emot mest Airbus flygplan var indiska IndiGo, som förnyade och ökade sin flygplansflotta med 24 A320neo och 20 A321neo.

Detta år var det Airbus som vann överlägset, men kampen är inte över. Visserligen ser det fortsatt svårt ut för Boeing, men med en stark militär verksamhet som grund och en ”too big to fail” status i världens största ekonomi (än så länge, med Kina stramt bakom) så kommer Boeing att komma tillbaka. Det är dock förvånansvärt lite som hörts från Boeing avseende nya initiativ eller förändringar som ska kunna leda dem åter till svunnen storhet. Inga nyheter om intressanta projekt, som t.ex. ett ”middle of the market” flygplan som ersättare för B757/767, eller framtida ersättare till B737. Förmodligen kommer sådana nyheter under det kommande året, medan Airbus i första hand kan fokusera på att utnyttja det nuvarande läget så mycket som möjligt samt skapa nya utvecklingsprojekt.

Länk till artikel:
Airbus Vs Boeing: How The Major Manufacturer Compared In 2020


1 Comment

  1. När det gäller nyheter så är väl Airbus inriktning på vätgas-flygplan det mest spännande? Det verkar som om man prioriterar detta mycket högt och har som mål att ha det första “emissionsfria” flygplanet klart redan 2035. Man undrar ju vad Boeing sätter emot här? Har man orken att ta fram något liknande eller lämnar man denna nisch åt Airbus?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.