Home » Flygindustrin » AI används nu på Gatwick för turnarounds

AI används nu på Gatwick för turnarounds

Det måste erkännas att AI inte är ett lätt ämne att skriva om. Många vill skriva om det för att det är så aktuellt och har så stor potential, men det blir lätt spekulativt. Ämnet har dock tagits upp på bloggen tidigare (länk och länk), då det handlade om användning av kameror och AI för att hantera trafik på marken på Heathrow. Det finns nu ännu ett AI projekt på en stor flygplats i London och när det gäller sådana konkreta projekt skriver vi gärna om det här på bloggen.

Det är sajten internationalairportreview.com som tagit upp detta i en artikel (länk nedan). Enligt artikeln kostar ineffektiv hantering av flygplan på marken flygindustrin en miljard dollar om året. Med målet att göra sådan hantering mer effektiv har Gatwick satsat på att kameror och AI – för bättre koordinering, mindre förseningar, bättre on time performance.

Runt ett flygplan som ska ha sin ”turnaround” på en flygplats kan det finnas ett stort antal olika ”service providers” – engineering, fuel, catering, cargo, städning, fordon som flyttar flygplanet, hantering av passagerare o.s.v. Detta leder ibland till säkerhetsproblem, både piloter och annan personal har blivit påkörd av fordon vid flygplan. Det kan också leda till att de olika tjänsterna som ska utföras får vänta på varandra.

Med hjälp av kameror och AI som identifierar och registrerar de olika rörelserna runt flygplan kan data samlas in för att bättre förstå och optimera processer för arbetet kring flygplan. Det kan också ge möjlighet till att förmedla information till varandra i processen och därmed undvika problem. Avsikten är även att låta machine learning hantera data för att hitta mönster som representerar mer effektiva arbetssätt.

Artikeln är ganska sparsam på specifika detaljer, vilket antyder att detta projekt är i sin början. Det är dock ett intressant exempel på hur AI allt mer kan komma att användas i flygindustrin. Det finns sannolikt många processer som repeteras ofta och som skulle kunna optimeras än mer enligt samma modell som denna, t.ex. bagagehantering, passagerarflygen på flygplatser o.s.v. Det är inte alls svårt att lova att det kommer att skrivas mer om AI på bloggen framöver.

Länk till artikel:
Gatwick Airport welcomes AI technology to its apron


2 Comments

  1. Spännande. På en konferens i Amsterdam för två veckor sedan pratades bl.a. om situationen på ramp och särskilt vid gate. Flygplanen blir allt störrer och vid varje gate vill flera olika företag förvara sin utrustning. Resultatet är bl.a. att det blir trångt.

    Blir intressant att se om kameror och AI är lösningen på problemet. Jag är inte så säker. Jag följer en kille på Twitter på Twitter som menar att problemen med automation och automation är kraftigt underskattade. Han pekar bl.a. på att de riskmodeller som används är framtagna för mycket länge sedan och bygger på analys av komponenter men missar systemsyn. Han har bl.a. visat videoklipp på självkörande bilar som missar enkla manövrer, som en bil som ska köra ut ur ett garage och skrapar upp sidan på bilen eller en bil som ska köra ut från en parkeringsplats och kör mot en annan bil. Han menar att de prov som idag sker med självkörande bilar på allmän väg är farliga.

    Som vanligt lär tiden ge oss facit…

    • Mycket intressant, det vore inte första gången som teknologi lovar lite väl mycket. Det går inte att förneka de otroliga framsteg som gjorts med ny och bättre teknologi, men det finns åtskilliga mindre framgångsrika exempel också.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.