Home » Flygindustrin » Lyx i luften – men bara business class gick inte så bra…

Lyx i luften – men bara business class gick inte så bra…

Vissa idéer kommer tillbaka med jämna mellanrum och då kan det vara bra att kunna sin historia – för mycket som verkar nytt har en historia. I detta fallet handlar det om att erbjuda passagerare en flygresa som bara har business class. Det är en idé som provades av flera flygbolag för inte så länge sedan, med samma sorgliga resultat. Det är sajten airlineGeeks.com och deras artikelserie Throwback Thursdays (länk nedan) som tagit upp detta. Vi har tidigare skrivit om dessa artiklar (länk) och rekommenderar dessa för vidare läsning om flygbolag som inte finns längre.

Planen verkade på många sätt bra. Det är i premium cabin som marginalerna finns, så varför inte ha flygplan med bara business class? Det borde var en mer attraktiv produkt för dessa kunder också, ingen mix med andra passagerare, enklare boarding, tystare o.s.v. Det handlade då ”bara” om att lyckas locka passagerare från de större flygbolag som hade grupper om desssa passagerare, som BA, Virgin, American o.s.v.

Detta var något förenklat de planer son Eos, Silverjet och MAXjet hade. MAXjet (bild ovan) startade sin verksamhet 2005 med en B767 på rutten mellan London-Stansted och New York-JFK. Inledningsvis gick det bra och flera rutter öppnades, men 2007 började det bli svårare och i början av 2008 var det över.

Silverjet (se bild längst upp i detta inlägg) inledde sin verksamhet i januari 2007, även de med en B767 men med en rutt från London-Luton till Newark. Detta följds av en andra daglig avgång på samma rutt och senare en rutt till Dubai. Med en egen terminal på flygplatsen i Luton och användning av exekutive terminalen i Dubai så lyckades man leverera en riktig lyxprodukt hela vägen. Redan efter ett år var det dock över.

Eos (bild av kabinen ovan) startade sin flygningar 2005, med B757 utrustade med 48 säten och liksom för MAXjet en rutt mellan Stansted och JFK. Man satsade på frekvens och hade fyra flygningarna om dagen. Planer för andra destinationer fanns, men redan i början av 2008 var det – som för de tidigare nämnda – slut på äventyret.

Kanske handlade det om tajming att det gick som det gick för dessa försök till en ny typ av produkt från nya flygbolag. Den ekonomiska kris som inträffade samtidigt var stor nog för att förinta alla goda initiativ i flygindustrin. Kanske skulle det ändå varit för svårt att konkurrera med de större flygbolagens nätverk, frekvenser, loyalty programs o.s.v. Inte alla idéer är dåliga bara för att de misslyckas – lågkostnadspionjören Freddie Laker med hans Laker Airways och Skytrain (länk) lyckades inte med första försöket att sälja billiga flygbiljetter. Idag finns det endast ett ”business class only” flygbolag, La Compagnie, vilket trafikerar rutten Paris – Charles de Gaulle till Newark. Kanske kan det komma fler försök att få denna affärsidé att fungera.

Länk till artikel:
TBT (Throwback Thursday) in Aviation History: A Look Back at Luxury Transatlantic Airlines


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.