Home » Flygindustrin » Flyg med Genghis Khan Airlines i nya kinesiska flygplan…

Flyg med Genghis Khan Airlines i nya kinesiska flygplan…

Bloggen gillar nyheter från när och fjärran, speciellt från fjärran när det gäller stora och långsiktiga trender inom flygindustrin. Därför har det flera gånger skrivits om Kina på denna blogg, liksom om andra växande marknader som kommer att ha stor betydelse för flygindustrin framöver. När ett sådant ämne kan kombineras med en referenser till ett klassiskt lundaspex blir det allt för frestande. På grund av detta kommer här ett inlägg om det nya kinesiska flygbolaget
”Genghis Khan Airlines”. ”Djingis Khan” är också är ett lundaspex från 1954, skrivet av bland annat Hans Alfredsson (kanske mest känt för ”Härjarvisan”- ”Nu ska vi ut och härja…”).

Det som är mest intressant med detta nya flygbolag är dock inte dess namn (det är roligast, men inte mest intressant). Det mest intressanta är att flygbolaget avser att flyga endast den kinesiskt tillverkade flygplanstypen ARJ-21, tillverkat av China Commercial Aircraft Corporation (COMAC). Detta är ett flygplan som det skrivits om tidigare här på bloggen (länk), ett regionalt jetflygplan med plats för 70 till 90 passagerare. Genghis Khan Airlines kommer att bli det första flygbolaget i Kina som använder endast kinesiskt tillverkande flygplan.

Denna nyhet säger kanske något om varför Kina kan komma att lyckas med att utveckla sin flygindustri – något som många länder försökt men misslyckats med. Med den kommandoekonomi man har i landet kan man se till att de inhemska beställningarna säkerställer både en introduktion på marknaden samt ger tid för de nya flygplanen att klarat ut ”barnsjukdomar”. Det finns till exempel över ett tusen beställningar av COMACs C919 (nästan uteslutande från inhemska operatörer (10 är köpta av leasingföretaget GECAS, alla andra är beställningar är kinesiska).

Frågan är dock om den inhemska marknaden är tillräcklig för att slå sig in internationellt på flygplansmarknaden. Kommer ARJ 21 och C919 att vara bra nog för att konkurrera med Airbus och Boeing? En intressant aspekt är att politik förmodligen kommer att spela stor roll, t.ex. för att sälja fler flygplan kan Kina sälja dem billigare till stater de ser som sympatiska. Men om Kina frestas att använda politik för att straffa länder som de inte ser som sympatiska kommer de flesta flygbolag att fortsätta att undvika landets flygplan. Man kan tänka sig en situation där ett land kritiserar Kina och landet reagerar på kritiken genom att hålla tillbaka reservdelar. Så länge det känns som ett realistiskt scenario så har Kina ett problem som går bortom hur bra dess flygplan är.

Länk till artikel:
China’s new Genghis Khan Airlines is coming closer to launch


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.