Home » Flygindustrin » IATA tror på 2019 och vill vara med i haveriutredningar

IATA tror på 2019 och vill vara med i haveriutredningar

Att skriva om flygindustrins globala organisation IATA är kanske inte det som mest lockar läsare men när två viktiga nyheter om dem kommer nästan samtidigt så är det dags att ta sig an dem. Det är AINonline (länk till artiklar nedan) som skrivit om IATAs prognos för 2019 samt om deras nya förslag om att delta i haveriutredningar.

Låt oss börja med prognosen för 2019. Denna är positiv och tror på ett tionde år i rad med vinst i flygindustrin och ett femte i rad med vinster som är större än dess kapitalkostnader. Det bör dock noteras att det är en prognos som två gånger reviderats nedåt, sammanlagt från en total vinst för världens flygbolag på 38.4 miljarder dollar till 32.3 miljarder dollar.

Samtidigt konstaterar IATA att 2018 har varit tuffare än förväntat, speciellt avseende stigande kostnader. Det mesta av den förväntade vinsten under 2019 kommer att gå till nordamerikanska flygbolag. IATAs generaldirektör Alexandre de Juniac undvek delvis att svara på om Europa är en bättre marknad för konsumenter, vilket är en naturlig fråga med tanke på skillnaden i vinst. Hans svar var: “Fares have also declined in the US. What is remarkable though is that the low-cost carrier phenomenon has completely stopped there, in contrast to Europe and Asia. There are 10 LCCs in Europe. That is a lot for a market that size.”

När det gäller haveriutredningar är nyheten att rapportera om än mer intressant, kanske revolutionerande. IATA har tagit upp en idé med ICAO om att IATA borde ta part i haveriutredningar. Juniac motiverade detta så här: ”We believe we can bring extensive operational expertise and we have an independent view”. IATA har inte lämnat in ett formellt förslag men överväger att göra detta.

Med tanke på hur stora ekonomiska och politiska intressen som står på spel här, speciellt kopplat till de störst flygplanstillverkarna, känns det osannolikt att detta förslag skulle kunna gå igenom. Det är dock på många sätt en god idé som skulle bidra till bättre utredningar och framsteg avseende säkerhet. Det är en idé som kommer att följas upp här på bloggen.

Länk till artiklar:
IATA Upbeat on Airlines’ Profitability in 2019
IATA Sees Role for the Association in Accident Investigations


2 Comments

  1. Tack för intressant inlägg Nicklas!

    Vad gäller IATA deltagande i utredningar tror jag också det skulle kunna ge positiva bidrag. Jag har haft lite att göra med IATA men det har varit positiva och de har mycket flygsäkerhetsinriktad information och kunskap. Samtidigt är de väl knappast helt oberoende, som representant för kommersiella aktörer?

    • Just oberoendet är det som jag också funderar på, de representerar ju ändå flygbolagen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.