Home » Flygindustrin » Glömda flygbolag att reflektera över

Glömda flygbolag att reflektera över

Bloggen gillar det ovanliga och sällsynta och gillar därför sajten Airline Geeks och speciellt deras “Throwback Thursday” (länk nedan) serie av artiklar om flygbolag som inte lägre finns. I dagens inlägg ges några smakprov från dessa, men en genomläsning rekommenderas varmt – både för underhållningsvärdet liksom för utbildningsvärdet. Alla som funderar på att starta ett flygbolag borde nog ta och läsa något om alla de som försökt men inte lyckats, och sedan fundera på varför de inte lyckades. Det skulle nog kunna finjustera en del affärsidéer.

Bland favoriterna av försvunna flygbolag är New York Airways, som transporterade passagerare mellan olika platser i New York och dess flygplatser. Bolaget startades 1949 och blev 1953 USAs första helikopteroperatör med reguljär trafik. 1955 kostade en biljett mellan LaGuardia och vad som idag är JFK 4.5$, ungefär 42$ i dagens penningvärde.

Bolaget expanderade under sextiotalet med fler helikoptrar, inklusive med Boeing Vertol 107-II Turbocopter (se bild ovan).
Under 1964 hade man 32 flygningar om dagen från Newark till JFK, alla med ett stopp på Manhattan. Även flygningar från PanAm byggnaden i New York genomfördes, med möjlighet att checka in endast 40 minuter före avgångstid på JFK. Finansiella problem och en serie olyckor gjorde dock att verksamheten upphörde 1997.

att

Ett annat intressant exempel som var okänt för mig är “Deutsche BA”, ett försök av BA att växa via ökad närvaro i Europa. Bland varumärken måste detta vara ett av de konstigare och det blev också ett förlustprojekt. Att det funnits ett finskt flygbolag med namnet Kar-Air som konkurrerade med Finnair var också en nyhet för min del. Att även kunna läsa om försvunna flygbolag som jag känner till väl som Estonian Air, ungerska Malev och Cimber/Sterling är intressant. Så denna sajt kan varmt rekommenderas för de som har följt flygindustrin under en längre tid – mycket nostalgi kan utlovas.

Länk till sajt:
Throwback Thursday – Airline Geeks


3 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.